Aρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών
Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 11:01

ΕΝΤΟΝΑ πτωτικές τάσεις επικρατούν και σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά τη νέα υποχώρηση της Wall Street την Παρασκευή και μετά από μία σειρά απογοητευτικών εταιρικών ανακοινώσεων.

Η ολλανδική Buhrmann NV αναθεώρησε προς τα κάτω για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες τις αρχικές της εκτιμήσεις για την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, ενώ η γερμανική Commerzbank αναμένεται να προβεί σε εκατοντάδες νέες απολύσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.

Οι παραπάνω πληροφορίες ενέτειναν εκ νέου τις ανησυχίες ως προς την οικονομική κατάσταση της γερμανικής τράπεζας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις σημαντικές απώλειες που καταγράφει και σήμερα η μετοχική της τιμή. Οι μετοχές της Commerzbank έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση το τελευταίο διάστημα, εν μέσω έντονης φημολογίας για μεγάλες ζημίες στο χαρτοφυλάκιό της χορήγησης δανείων, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα το διαψεύδει.

H Merrill Lynch ανακοίνωσε πάντως ότι δεν έχει αλλάξει την πιστωτική πολιτική της απέναντι στη Commerzbank, μετά από δημοσίευμα Τύπου σύμφωνα με το οποίο το τμήμα παροχής πιστώσεων του ομίλου φέρεται να προβάλει ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική ευρωστία της γερμανικής τράπεζας.

Εκτός από τη μετοχή της Commerzbank, η οποία αυτή την ώρα υποχωρεί κατά 5,45%, σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις της παρατεταμένης χρηματιστηριακής καχεξίας και της οικονομικής επιβράδυνσης. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες Merrill Lynch και J.P. Morgan Chase πρόκειται να προβούν σε νέες μαζικές απολύσεις. Οι μετοχές της ABN Amro και της Deutsche Bank υποχωρούν κατά 4,53% και 3,90% αντιστοίχως.

Μεγαλύτερη πτώση, άνω του 7%, σημειώνει η μετοχή της Bank of Ireland, η διοίκηση της οποίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι προσέγγισε την Abbey National, την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, με σκοπό την εξαγορά. Η Abbey αποτελεί τελευταίως στόχο εξαγοράς, καθώς η συσσώρευση επισφαλών δανείων οδήγησαν εφέτος τα κέρδη της σε μεγάλη πτώση και στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της. Η μετοχική τιμή της βρετανικής τράπεζας ενισχύεται κατά 5,34%.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έχει υποχωρήσει στις 3.755 μονάδες μειωμένος κατά 1,53%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.707,10 μονάδες με απώλειες 2,13% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.645 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1996, σημειώνοντας πτώση κατά 2,54%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα