Στον εισαγγελέα οι φάκελοι για ενδοομιλικές συναλλαγές πολυεθνικών

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011 21:13

Στον οικονομικό εισαγγελέα έχουν μεταβιβαστεί οι 41 φάκελοι με τα στοιχεία ενδοομιλικών συναλλαγών πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, όπως ανέφεραν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, Στ. Κομνηνός και ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς, Γ. Στεργίου.

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν οι κ.κ. Κομνηνός και Στεργίου σε συνάντησή τους με δημοσιογράφους, από τον έλεγχο που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεν αποκλείεται να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιους ομίλους λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης στοιχείων.

Την ίδια ώρα ήδη επιχειρείται με ταχείς διαδικασίες να ενιαιοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα σχετικά με τους ελέγχους για τις ενδοομιλικές συναλλαγές και για το σκοπό αυτό συγκροτείται μικτή επιτροπή.

Με το νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός σαφέστερου πλαισίου για την τεκμηρίωση της συμμόρφωσης ως προς την αρχή των ίσων αποστάσεων, η οποία να προκύπτει μέσα από τους φακέλους τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών και ρητός προσδιορισμός του χρόνου κατά τον οποίο θα πρέπει να επικαιροποιούνται οι φάκελοι τεκμηρίωσης.

Παράλληλα εισάγεται στο ελληνικό δίκαιο η δυνατότητα σύναψης προσυμφωνιών τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης (APAs), τα οποία ισχύουν σε αρκετές προηγμένες φορολογικά χώρες του εξωτερικού και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.

Ακόμη, διασφαλίζεται η αναλογικότητα των επιβαλλόμενων προστίμων για παραβάσεις των κανόνων τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών, ιδίως όταν αυτές αφορούν παραβάσεις τύπου και όχι ουσίας (π.χ. εκπρόθεσμη υποβολή λίστας ή φακέλου τεκμηρίωσης ενδοομιλικών συναλλαγών).

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση των τιμών στην εορταστική αγορά ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στ. Κομνηνός ανέφερε ότι χρησιμοποιούνται όλα τα εργαλεία για τους ελέγχους ενώ υπάρχει συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για την κάμψη των στρεβλώσεων.

Όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας, με τη βοήθεια των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών, στο οποίο πλέον υπάρχει και η τιμή παραγωγού, εντοπίζονται άμεσα οι μεγάλες αποκλίσεις και αποφεύγονται πλέον οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, καθώς δίνεται άμεσα και η εντολή σε όλες τις υπηρεσίες για ελέγχους.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι τον Ιανουάριο θα είναι έτοιμος και ο νέος Αγορανομικός Κώδικας, ο οποίος θα είναι αισθητά μικρότερος του σημερινού, καθώς θα καταργούνται πολλές από τις σημερινές στρεβλώσεις που έχουν επίπτωση και στη διαμόρφωση των τιμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα