Συνεχίζεται η πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Δευτέρα, 07 Οκτωβρίου 2002 12:49

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες εξακολουθούν να καταγράφουν οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αρνητικό αντίκτυπο είχε η νέα υποχώρηση της Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η είδηση ότι η ολλανδική Buhrmann NV αναθεώρησε προς τα κάτω για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες τις αρχικές της εκτιμήσεις για την κερδοφορία της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης, καθώς και ο έντονος προβληματισμός από τη σημαντική άνοδο των τιμών του πετρελαίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/07/250087.htm .

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι ανησυχίες που προκαλεί η προοπτική νέου πολέμου στον Κόλπο και οι ενδεχόμενες συνέπειές του στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Λονδίνο, ειδικότερα, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,05% και βρίσκεται στις 3.773 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών στον απόηχο της είδησης ότι δικαστήριο της Καλιφόρνιας υποχρέωσε την αμερικανική Philip Morris να καταβάλει το ποσό των 28 δισ. δολ. ως αποζημίωση σε καπνίστρια η οποία προσεβλήθη από καρκίνο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/07/250035.htm . Η μετοχική τιμή της British American Tobacco (BAT) υποχωρεί κατά 4,57%. Aπώλειες καταγράφουν επίσης οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Imperial Tobacco και Gallaher.

Πιέσεις δέχονται και οι φαρμακοβιομηχανίες με τη μετοχή της GlaxoSmithKline να χάνει 3,60%. H UBS Warburg υποβάθμισε την επενδυτική της πρόταση για τη μετοχή της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας σε «διακράτηση» από «αγορά».

Μικρότερη πτώση (1,32%) σημειώνει η μετοχή της Bank of Ireland, η διοίκηση της οποίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι προσέγγισε την Abbey National, την έκτη μεγαλύτερη τράπεζα της Βρετανίας, με σκοπό την εξαγορά. Η Abbey αποτελεί τελευταίως στόχο εξαγοράς, καθώς η συσσώρευση επισφαλών δανείων οδήγησαν εφέτος τα κέρδη της σε μεγάλη πτώση και στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της.

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 1,88% και έχει διαμορφωθεί στις 2.713,9 μονάδες. Τις σημαντικότερες απώλειες (5,28%) καταγράφει ο τίτλος του γαλλο-αμερικανικού ομίλου ΜΜΕ Vivendi Universal. Μεγάλη πτώση (4,84%) σημειώνει και η μετοχή της Credit Lyonnais, ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις παρατηρούνται στον τίτλο της TotalFinaElf. Από τις 40 μετοχές που συγκροτούν το εν λόγω δείκτη μόνο επτά τίτλοι κινούνται ανοδικά.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Xetra DAX βρίσκεται στις 2.661 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1996, μειωμένος κατά 1,95%.

Μεγάλη πτώση (6,60%) σημειώνει η μετοχή της Commerzbank. Η γερμανική τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, αναμένεται να προβεί σε εκατοντάδες νέες απολύσεις.Οι παραπάνω πληροφορίες ενέτειναν εκ νέου τις ανησυχίες ως προς την οικονομική κατάσταση της γερμανικής τράπεζας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις σημαντικές απώλειες που καταγράφει και σήμερα η μετοχική της τιμή. Οι μετοχές της Commerzbank έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση το τελευταίο διάστημα, εν μέσω έντονης φημολογίας για μεγάλες ζημίες στο χαρτοφυλάκιό της χορήγησης δανείων, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα το διαψεύδει.

H Merrill Lynch ανακοίνωσε πάντως ότι δεν έχει αλλάξει την πιστωτική πολιτική της απέναντι στη Commerzbank, μετά από δημοσίευμα Τύπου σύμφωνα με το οποίο το τμήμα παροχής πιστώσεων του ομίλου φέρεται να προβάλει ερωτηματικά σχετικά με την οικονομική ευρωστία της γερμανικής τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της γερμανικής οικονομίας, οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν τον Αύγουστο απρόσμενη άνοδο κατά 1,7% σε σχέση με τον Ιούλιο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/10/07/250144.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα