Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας καταδεικνύεται και στο φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο 2011, καθώς ποσοστό κάτω του 5% των πολιτών χαρακτηρίζει καλή την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Τα ίδια χαμηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Αντίθετα τα ¾ του πληθυσμού στη Σουηδία, στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους είναι καλή.
Επιπλέον, αν και σε ποσοστό 61% οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους είναι καλή, ανάλογη δήλωση κάνει μόνο το 24% των Ελλήνων. Ποσοστό 88% καταγράφεται στη Φινλανδία, 89% στη Δανία και 90% στη Σουηδία.
Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώθηκε μικρή μείωση 2% του αριθμού όσων δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι καλή, ενώ αυξήθηκε ελαφρά σε 71% (+3) ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι η εν λόγω κατάσταση είναι κακή.
Ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι η διαδικασία επίλυσης της κρίσης θα είναι μάλλον ένας μαραθώνιος παρά ένας σύντομος δρόμος ταχύτητας. Μόνο το 23% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στις θέσεις εργασίας έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του, ενώ το 67% πιστεύει το αντίθετο.
Γενικά, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση (34%) περισσότερο από ό,τι τις εθνικές κυβερνήσεις τους (24%). Παρόλα αυτά, και τα δύο αποτελέσματα σημείωσαν έντονη πτώση (-7 και -8 μονάδες, αντίστοιχα) σε σύγκριση με την έρευνα που διενεργήθηκε την άνοιξη του 2011.