Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 14:00

Διάχυτη απαισιοδοξία για την αγορά εργασίας

Μόνο το 23% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στις θέσεις εργασίας έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του, ενώ το 67% πιστεύει το αντίθετο, σύμφωνα με το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο 2011.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας καταδεικνύεται και στο φθινοπωρινό ευρωβαρόμετρο 2011, καθώς ποσοστό κάτω του 5% των πολιτών χαρακτηρίζει καλή την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Τα ίδια χαμηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στην Ισπανία και την Ιρλανδία. Αντίθετα τα ¾ του πληθυσμού στη Σουηδία, στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους είναι καλή.

Επιπλέον, αν και σε ποσοστό 61% οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους είναι καλή, ανάλογη δήλωση κάνει μόνο το 24% των Ελλήνων. Ποσοστό 88% καταγράφεται στη Φινλανδία, 89% στη Δανία και 90% στη Σουηδία.

Κατά τους τελευταίους έξι μήνες, σημειώθηκε μικρή μείωση 2% του αριθμού όσων δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι καλή, ενώ αυξήθηκε ελαφρά σε 71% (+3) ο αριθμός εκείνων που πιστεύουν ότι η εν λόγω κατάσταση είναι κακή.

Ο κόσμος συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο ότι η διαδικασία επίλυσης της κρίσης θα είναι μάλλον ένας μαραθώνιος παρά ένας σύντομος δρόμος ταχύτητας. Μόνο το 23% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στις θέσεις εργασίας έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του, ενώ το 67% πιστεύει το αντίθετο.

Γενικά, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση (34%) περισσότερο από ό,τι τις εθνικές κυβερνήσεις τους (24%). Παρόλα αυτά, και τα δύο αποτελέσματα σημείωσαν έντονη πτώση (-7 και -8 μονάδες, αντίστοιχα) σε σύγκριση με την έρευνα που διενεργήθηκε την άνοιξη του 2011.