«Υπάρχουν και χαμηλότερα»

Αρνητικό ρεκόρ 19 ετών στο Τόκιο
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:31

ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ του Τόκιο έκλεψε την παράσταση χθες με τις μετοχικές τιμές να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, αντανακλώντας τη μαζική εκροή κεφαλαίων από τα ιαπωνικά ενεργητικά λόγω των φόβων για τον αντίκτυπο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα που προωθεί η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες ακόμη μια συνεδρίαση, πλησιάζοντας τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι, περιμένοντας περισσότερο πολεμική ρητορική από τις ΗΠΑ, ενώ φόβοι για την κερδοφορία της γερμανικής τράπεζας Commerzbank επιδείνωσαν περισσότερο το επενδυτικό κλίμα.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση που επικρατεί στα χρηματιστήρια είναι γνωστή, με τους φόβους για την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη των επιχειρήσεων να δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό περιβάλλον για τις μετοχικές αξίες. Μέσα σε αυτό το άσχημο περιβάλλον, ωστόσο, δύο μετοχές ασφαλειών, οι Axa και Allianz, κατάφεραν να κινηθούν ανοδικά, ανακοινώνοντας πως δεν προγραμματίζουν επισκέψεις στην κεφαλαιαγορά.

Τελικά, ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 105,56 μονάδες, ποσοστό 1,40%, κλείνοντας στις 7.422,84 μονάδες. Απώλειες 20,50 μονάδων, ποσοστό 1,80%, σημείωσε κατά το κλείσιμο, ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.119,40 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το χρηματιστήριο κινήθηκε νευρικά με τους Αμερικανούς επενδυτές επιφυλακτικούς, αναμένοντας την ομιλία του προέδρου Μπους για το Ιράκ. Το κλίμα αυτό εξουδετέρωσε και τον αρνητικό αντίκτυπο που είχαν στην αγορά οι προειδοποιήσεις για την κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου από μεγάλα ονόματα της λιανικής (Sears, Roebuck and Co).

Ο Ρίτσαρντ Μπάτι της HSBC δήλωσε πως οι αγορές θα παραμείνουν ασταθείς και εκτίμησε πως οι τιμές θα υποχωρήσουν στα ναδίρ τους στη διάρκεια του μήνα, ανοίγοντας το δρόμο σε μια ανάκαμψη της τάξης του 10-15% μέχρι το τέλος του έτους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,42% και 0,86% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται στα κατώτερα από τον Απρίλιο του 1997, μια ανάσα από το επίπεδο στήριξης των 800 μονάδων.

Η μετοχή της Commerzbank έχασε το 10% της αξίας της, ενώ άλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των ASML (-14,1%), Aviva (+4,7%), Prudential (+5,1%), Buhrmann (-43%), Skandia (-10,1%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα