Ιταλία: Μειωμένα επιτόκια για τα 10ετή και 3ετή ομόλογα

Απέτυχε η δημοπρασία χρέους στην Ουγγαρία
Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011 12:56
UPD:16:52

Σε νέα πώληση κρατικών ομολόγων προχώρησε σήμερα η Ιταλία, με τα επιτόκια των ομολόγων λήξεως το 2014 και το 2022 να υποχωρούν σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο στη δημοπρασία 10ετών ομολόγων μειώθηκε στο 6,98% από 7,56% που ήταν σε αντίστοιχη πώληση τον προηγούμενο μήνα. Μειωμένο στο 5,62% από 7,89% στα τέλη Νοεμβρίου ήταν και το επιτόκιο στη δημοπρασία 3ετών ομολόγων.

Η Ιταλία άντλησε συνολικά 7,017 δισ. ευρώ από τις δύο πωλήσεις έναντι στόχου μεταξύ 5 και 8,5 δισ. ευρώ.

Την «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών εξασφάλισε και χθες η Ρώμη, καταβάλλοντας σημαντικά μειωμένο επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων και αντλώντας 9 δισ. ευρώ.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών διέθεσε εξάμηνα έντοκα γραμμάτια με επιτόκιο 3,251%, μειωμένο κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την απόδοση-ρεκόρ 6,504% που χρειάσθηκε να καταβάλει στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Παράλληλα, διέθεσε χρεόγραφα με μηδενικό τοκομερίδιο και λήξη το Σεπτέμβριο του 2013, αντλώντας 1,733 δισ. ευρώ.

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα τόσο της σημερινής όσο και της χθεσινής δημοπρασίας εξέφρασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχιστεί.

REUTERS

«Οι δημοπρασίες που πραγματοποιήθηκαν χθες και σήμερα πήγαν αρκετά καλά, αλλά η χρηματοοικονομική αστάθεια σε καμιά περίπτωση δεν έχει ξεπεραστεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Απέτυχε η δημοπρασία στην Ουγγαρία

Στον αντίποδα, η ουγγρική κυβέρνηση ακύρωσε σήμερα μέρος της προγραμματισμένης δημοπρασίας ομολόγων, ενώ είδε τα επιτόκια των ομολόγων που τελικά πουλήθηκαν να εκτινάσσονται στα ύψη.

Η κυβέρνηση πούλησε ομόλογα αξίας 15 δισ. φιορινιών (62 εκατ. δολάρια) έναντι στόχου για 18 δισ. φιορίνια, με το μέσο επιτόκιο των 10ετών ομολόγων να αυξάνεται σε 9,7% από 8,78%.

Ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους, ΑΚΚ ανακοίνωσε πως ακύρωσε τη δημοπρασία των τριετών ομολόγων καθώς ήταν υπερβολικά μεγάλο το εύρος των αποδόσεων που προσφέρθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008, όταν η Ουγγαρία ακύρωσε ανάλογη δημοπρασία, αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ για νέο πακέτο χρηματοδότησης.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών εγκατέλειψαν την Ουγγαρία νωρίτερα αυτόν το μήνα, επικαλούμενοι ανησυχίες αναφορικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα