Merit: Χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον, αυξημένη επιφυλακτικότητα στο Χ.Α.

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2011 13:18

Μικρής σημασίας και μεγέθους χαρακτηρίζει η Merit την άνοδο των τριών προηγούμενων ημερών στο Χ.Α. και εκτιμά ότι ελλείψει σημαντικών γεγονότων αυτήν την περίοδο η μικρή αντίδραση από τα χαμηλά 19 ετών μπορεί να σχετίζεται με το φαινόμενο window dressing λόγω κλεισίματος του έτους.

Στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό και η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι αυξημένη. Σημειώνει, μάλιστα, ότι οι συνεδριάσεις πριν και μετά τα Χριστούγεννα είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα μιας και σημειώθηκαν σε αυτές οι χαμηλότεροι τζίροι του έτους.

Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον αυτής της περιόδου εστιάζεται στους τραπεζικούς τίτλους που κλείνουν μάλλον ομαλά ένα πολύ άσχημο 2011. Χωρίς κάποιο συνταρακτικό γεγονός κλείνει ο Δεκέμβρης που πιθανότατα θα είναι ο 10Ος πτωτικός μήνας του 2011. Παρά τις νέες σημαντικές απώλειες των τραπεζών (με εξαίρεση τις 2 κυπριακές) ο μήνας θα κλείσει με μικρές απώλειες για το Γενικό Δείκτη, λόγω της θετικής πορείας συγκεκριμένων μετοχών.

Σημαντικά κέρδη μέσα στο μήνα μέχρι και το χθεσινό κλείσιμο κατέγραψαν οι ΕΥΔΑΠ (20,4%), ΕΥΑΘ (+20,1%), Coca Cola 3E (+15,1%), ΕΧΑΕ (+14,8%), Ελλάκτωρ (+14,4%), Marfin Popular (+12%) κ.α., ενώ σταθερότητα επέδειξαν και οι τίτλοι των ΕΛΠΕ, Τιτάν, Μυτιληναίου, Motor Oil, ΟΠΑΠ κ.α.

Σύμφωνα με τη Merit, η ικανοποιητική αντίδραση των Marfin Popular και της Τράπεζας Κύπρου από τα ιστορικά χαμηλά της σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ανακοινώσεις για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει επίσης πως προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει κάποιος καταλύτης που θα οδηγήσει στη διάσπαση των 675 μονάδων σε πρώτη φάση και των 700 μονάδων σε δεύτερη. Η στήριξη των 650 μονάδων θα δοκιμαστεί όπως φαίνεται ξανά τον Ιανουάριο, καθώς μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου αρχίζει μια κρίσιμη περίοδος για την ελληνική οικονομία όπου μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το PSI+ και να έχει ψηφισθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα