Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 05:20
UPD:08:00

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές διευρύνοντας την μεγαλύτερη ετήσια άνοδο του MSCI Asia Pacific Index από το 2003 μετά την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα και την ισχυροποίηση του δολαρίου που τόνωσαν την προοπτική για τους κατασκευαστές ιαπωνικών αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,7% φθάνοντας στις 121,24 μονάδες στις 12:26 μ.μ. στο Τόκιο. ο περιφερειακός δείκτης αναρριχήθηκε πέρυσι 34% καθώς τα μέτρα στήριξης και τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού βοήθησαν την παγκόσμια οικονομία να εξέλθει της χειρότερης οικονομικής ύφεσης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,2% τη πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής του από τις 30 Δεκεμβρίου. Οι μετοχές της Japan Airlines Corp. σημείωσαν άνοδο 36% μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι κρατική εταιρεία θα διπλασιάσει το ποσόν της πίστωσης για την αεροπορική εταιρεία.

Στην Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 0,3% μετά την αύξηση των εξαγωγών, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων των οικονομικών αναλυτών. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index ισχυροποιήθηκε 0,2% παρά τη μείωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά σε πέντε μήνες.

Στις 31 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 σημείωσε απώλειες 1% καθώς η μείωση των ανέργων αύξησε τις εικασίες ότι η οικονομία βελτιώνεται αρκετά και η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να περιορίσει τα μέτρα στήριξης.

Στην Κίνα ο Purchasing Managers’ Index (PMI) αναρριχήθηκε – εποχιακώς προσαρμοσμένος – στο 56,6, σύμφωνα με ανακοίνωση την 1η Ιανουαρίου. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη άνοδο του δείκτη σε χρονικό διάστημα 20 μηνών. Στη Νότια Κορέα οι εξαγωγές αυξήθηκαν 33,7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τον ταχύτερο ρυθμό σε 17 μήνες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου της χώρας την 1η Ιανουαρίου. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν αύξηση των εξαγωγών κατά 27,9%.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 93,15 ανά δολάριο στις 31 Δεκεμβρίου, επίπεδα στα οποία είχε να υποχωρήσει από τις 7 Σεπτεμβρίου και διαπραγματεύθηκε στα 92,20 σήμερα. Το αδύναμο γιέν αυξάνει την αξία των πωλήσεων των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν τις μετατρέπουν στο ντόπιο νόμισμα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα