Συνεχίζει την άνοδό του το αργό

Για όγδοη μέρα
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 06:22
UPD:08:01

Ανοδικά για όγδοη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω προσδοκιών ότι η ζήτηση των καυσίμων θα αυξηθεί, καθώς θερμοκρασίες ψύχους επικρατούν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, η οποία δείχνει προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης.

Το πετρέλαιο άγγιξε τα 80 δολ. το βαρέλι για δεύτερη ημέρα εν μέσω προβλέψεων ότι η χειρότερη μείωση της απασχόλησης από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στις ΗΠΑ έλαβε κατά πάσα πιθανότητα τέλος τον Δεκέμβριο. Ο ψυχρός καιρός επίσης αύξησε την εικοτολογία ότι τα αποθέματα καυσίμων θέρμανσης, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, θα μειωθούν περισσότερο.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 64 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 80 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια στις 11:46 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκαν στα 79,93 δολ. το βαρέλι. Τα πετρέλαιο θέρμανσης αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 μηνών.

Το 2009 το αργό υποχώρησε έως τα 32,70 δολ. το βαρέλι στις 20 Ιανουαρίου καθώς η ύφεση περιόρισε τη ζήτηση, ενώ άγγιξε τα 82 δολ. το βαρέλι στις 21 Οκτωβρίου και εξ αιτίας της υποχώρησης του δολαρίου που τόνωσε την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, ως επένδυση. Τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό 78%. Την τελευταία δεκαετία σημείωσαν τριπλάσια άνοδο.

Τα αποθέματα του πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκαν τις έξι εβδομάδες στα 44,4 εκατ. βαρέλι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας. Τα αποθέματα φυσικού αερίου μειώθηκαν κάθε εβδομάδα του Δεκεμβρίου φθάνοντας στα 3,276 τρισ. κυβικά πόδια, μετά την άνοδό τους για οκτώ μήνες.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 3,39 σεντς, ποσοστό 1,6%, φθάνοντας στα 2,1495 δολ. το γαλόνι στη Νέα Υόρκη. Στις 11:43 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης φθάνοντας στα 2,1393 δολ. το γαλόνι.

Τα συμβόλαια του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο έως 24,9 σεντς, ποσοστό 4,5%, φθάνοντας στα 5,821 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Τον Δεκέμβριο οι τιμές σημείωσαν άνοδο 14,9%.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε 20 μήνες. Ο PMI, εποχιακώς προσαρμοσμένος, αυξήθηκε στο 56,6 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Federation of Logistics and Purchasing την 1η Ιανουαρίου.

Οι εξαγωγές αργού στην Ευρώπη από τη Ρωσία ήταν κανονικές καθώς οι διαπραγματεύσεις με την Λευκορωσία συνεχίστηκαν και μετά την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής ενεργείας στον κόσμο, βρίσκεται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με την από δυσμάς γείτονά της, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Ενεργείας, Ιρίνα Γεσίποβα.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση στις 28 Δεκεμβρίου η Μόσχα θα επιβάλει φόρους από την 1η Ιανουαρίου εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία. Οι δύο χώρες διαπραγματεύονται για μια συμφωνία κατά την οποία μέρος των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου στη Λευκορωσία θα απαλλαγούν από τον φόρο εξαγωγής.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο έως 67 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 78,60 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 11:46 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 78,48 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα