Καθυστερεί η υποβολή του προσχεδίου στις Βρυξέλλες

Στα τέλη του μήνα κατατίθεται το ΠΣΑ
Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 13:10
UPD:15:58
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ενδεχόμενο να μην αποσταλεί σήμερα στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους κοινοτικούς αξιωματούχους που αναμένονται στην Αθήνα την Τετάρτη.

Το τελικό κείμενο με εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, το κλιμάκιο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ θα υποβάλει συγκεκριμένα ερωτήματα στην ελληνική πλευρά, όπως για παράδειγμα από πού θα αντληθούν τα δισ. ευρώ που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), πως θα μειωθεί η φοροδιαφυγή, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων κ.α..

Στα τέλη του μήνα η υποβολή του ΠΣΑ

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα απαιτηθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών στις 15 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα σχέδιο του ΠΣΑ και στις 20 του ιδίου μηνός θα γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα συνεννοηθεί με το προεδρείο της Βουλής εάν χρειαστεί να συζητηθεί το ΠΣΑ και στην ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνέχεια, στα τέλη Ιανουαρίου, θα υποβληθεί το ΠΣΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μετά στις 18 Φεβρουαρίου στο Eurogroup και στις 19 Φεβρουάρίου στο Ecofin.

Κομισιόν: Σε εξέλιξη οι τεχνικές συζητήσεις

Η Κομισιόν δεν έχει ακόμη λάβει το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις Επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια, διευκρινίζοντας ότι διεξάγονται τεχνικές συζητήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Α. Τόρες (εκπρόσωπος του επιτρόπου Χ. Αλμούνια) για το ελληνικό ΠΣΑ

Η Α. Τόρες (εκπρόσωπος του επιτρόπου Χ. Αλμούνια) για το ελληνικό ΠΣΑ

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιανουαρίου το πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας προκειμένου να υπάρξει η σχετική αξιολόγηση από την Επιτροπή και στη συνέχεια να υποβληθεί το πρόγραμμα για έγκριση στο Συμβούλιο ECOFIN.

Τέλος, η κ. Τόρες γνωστοποίησε ότι αυτή την περίοδο η Επιτροπή προετοιμάζει και το σχέδιο σύστασής της για τον καθορισμό νέων χρονοδιαγραμμάτων για τη διόρθωση του ελλείμματος της Ελλάδας -μετά την αξιολόγηση που έγινε από το Συμβούλιο ECOFIN στις 3 Δεκεμβρίου- ώστε να ληφθεί νέα απόφαση στο Συμβούλιο ΕCOFIN του Φεβρουαρίου.

Tο προσχέδιο

Με το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που αποστέλλει στις Βρυξέλλες, το οικονομικό επιτελείο θέτει φιλόδοξο στόχο για τη μείωση του ελλείμματος, ζητώντας παράλληλα τετραετή παράταση για την επίτευξή του.

Ειδικότερα, με βάση το προσχέδιο του Προγράμματος, το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει στο 7% το 2011, στο 4,9% το 2012 και στο 2,8% το 2013.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ανάπτυξη θα επανέλθει το 2011, καθώς στο ΠΣΑ προβλέπονται τα εξής:

* το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 0,3% το 2010

* θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2011

* θα επιταχυνθεί σε 1,8% το 2012 και

* θα φτάσει στο 2% το 2013.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό με βάση τις προβλέψεις θα κινηθεί ως εξής:

* το 2010 στο 1,4%

* το 2011 στο 1,7%

* το 2012 στο 1,4%

* το 2013 στο 1,3%.

Ανησυχία ωστόσο προκαλούν οι εκτιμήσεις για την ανεργία που θα εκτοξευτεί το 2013 αφού, από 9,7% που υπολογίζεται φέτος, 10,5% το 2011 και 11,1% το 2012, θα ανέλθει στο 11,6%.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι όλοι οι στόχοι τελούν υπό αναίρεση καθώς στο εν λόγω ΠΣΑ δεν έχουν συμπεριληφθεί τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, τα οποία ωστόσο θα αποτυπώνονται σε ειδικό κεφάλαιο, όπως άλλωστε και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Τα μέτρα άργησαν» εκτιμά από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Βασω Παπανδρέου, με την επισήμανση ότι τα πρώτα μηνύματα που στέλνει μία νέα κυβέρνηση στην ευρωζώνη είναι πολύ σημαντικά.

«Το είπα και στη Βουλή ότι έπρεπε να είχαμε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα. Είναι πολύ σημαντικά τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπει κάθε νέα κυβέρνηση στην ευρωζώνη. Θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει εντυπώσεις αν είχαμε δείξει από την πρώτη στιγμή ότι γνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε διατεθειμένοι να το λύσουμε. Δεν κερδίζεις ποτέ αν κρύβεις το πρόβλημά σου», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Δεν εξαπατήσαμε κανέναν. Αλλά η κατάσταση της οικονομίας που αντιμετωπίζουμε δεν είναι αυτή που γνωρίζαμε προεκλογικά», ξεκαθαρίζει εξάλλου η κ. Βάσω Παπανδρέου, επιμένοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα στην οικονομία.

Η πορεία προϋπολογισμού του 2009

Eν τω μεταξύ, "Βατερλό" μπορεί να χαρακτηριστεί η πορεία του κρατικού προϋπολογισμού στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το έλλειμμα έφθασε στο 10,7% του ΑΕΠ (25,635 δισ. ευρώ). Η εκτίμηση για το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε ετήσια βάση, είναι 29.372 εκατ. € ή 12,2% του ΑΕΠ, έναντι προβλεπόμενου ελλείμματος με τον κυρωθέντα προϋπολογισμό ύψους 8.806 εκατ. € (3,4% του ΑΕΠ, το οποίο κατά τη σύνταξη του προϋπολογισμού 2009, προβλέπονταν σε 260.248 εκατ. €).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 11μήνου, τα έσοδα του προϋπολογισμού προ επιστροφών φόρων μειώθηκαν κατά 3,4%, ενώ ο στόχος αύξησής τους στον προϋπολογισμό ήταν 18,5%. Ειδικότερα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν σε 47,630 δισ. ευρώ και τα καθαρά έσοδα μετά τις επιστροφές σε 43,276 δισ. ευρώ.

Εντυπωσιακά μειωμένες καταγράφονται οι εισπράξεις από το Φ.Π.Α., απόρροια των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της κρίσης, αλλά και από τους φόρους μεταβίβασης και τα τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων λόγω όμως και των άστοχων χειρισμών της κυβέρνησης στο θέμα της απόσυρσης.

Οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 50.117 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 13,0% έναντι του αντιστοίχου διαστήματος του 2008 και αρχικά προβλεπομένου ετήσιου ρυθμού αύξησης 7,0% σύμφωνα με τον κυρωθέντα προϋπολογισμό.

Οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 8,8 % ενώ οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 62.323 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 87,2 % των ετήσιων προβλέψεων για το 2009.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων μειώθηκαν (64,1%) και διαμορφώθηκαν στα 1.566 εκατ. ευρώ ,ενώ οι δαπάνες του στα 8.153 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των δαπανών ανήλθε στο 11μηνο σε 62,323 δισ. ευρώ, οι πρωτογενείς δαπάνες σε 50,117 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για τόκους έφθασαν στα 12,207 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 8,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Οδηγίες για συγκράτηση δαπανών

Την εκτός ελέγχου πορεία των δαπανών θα επιχειρήσει πάντως φέτος να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο με το μηνιαίο έλεγχο εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δρομολογώντας όμως ταυτόχρονα και κινήσεις μακροχρόνιας απόδοσης. Συγκεκριμένα, από φέτος τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού και έτσι από τον τρέχοντα μήνα αρχίζει η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011, ενώ δρομολογείται και η καθιέρωση της ενιαίας αρχής πληρωμών στο δημόσιο.

Όσον αφορά πάντως στον έλεγχο του φετινού προϋπολογισμού, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με την ειδική εγκύκλιο που αποστέλλει κάθε χρόνο σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου, ζητά στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα να λαμβάνει αναφορά για την πορεία του προηγούμενου προκειμένου να εντοπίζονται παρεκκλίσεις και να λαμβάνονται άμεσα μέτρα.

Παράλληλα, το ΓΛΚ επισημαίνει ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις δαπάνες μισθοδοσίας και στις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές για να περιοριστεί το φαινόμενο των λανθασμένων καταλογισμών.

Από τις περικοπές δεν γλιτώνουν και οι λειτουργικές δαπάνες, αφού θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο όλες οι δαπάνες που αφορούν φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, δημόσιες σχέσεις ακόμη και υπερωρίες.

Οι βασικοί διαπραγματευτές ομολόγων

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ακόλουθα 22 χρηματοδοτικά και πιστωτικά ιδρύματα επιλέχθηκαν ως Βασικοί Διαπραγματευτές Αγοράς (Primary Dealers) στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου κατά το έτος 2010:

ALPHA BANK S.A

BANCA IMI S.p.A

BARCLAYS BANK PLC

BNP PARIBAS S.A.

CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD

CREDIT SUISSE SECURITIES (EUROPE) LTD

DEUTSCHE BANK AG

EFG EUROBANK ERGASIAS AE

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ

EMPORIKI BANK

GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL

HSBC BANK PLC

ING BANK NV

JP MORGAN SECURITIES LTD

MERRILL LYNCH INTERNATIONAL

MORGAN STANLEY & Co. INTERNATIONAL LTD

NOMURA INTERNATIONAL PLC

ROYAL BANK OF SCOTLAND PLC

SOCIETE GENERALE

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

UBS LTD

UNICREDIT BANK AG



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα