Ανοδικό κλίμα στη Νέα Υόρκη

Νευρικότητα και ζημιές στην Ευρώπη
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:39

ΑΝΟΔΙΚΕΣ τάσεις επικράτησαν στη Wall Street προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης μετά την προχθεσινή πτώση στον απόηχο των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της PepsiCo αλλά και της απόφασης του Μπους να ζητήσει δικαστική εντολή για την υποχρεωτική επαναλειτουργία των λιμένων της Δυτικής Ακτής σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που επηρεάζονται άμεσα απ' αυτήν τη διένεξη.

Η μετοχή της PepsiCo ενισχύθηκε περισσότερο από 13% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου σημείωσαν άνοδο. Η είδηση συνέβαλε και στην άνοδο περίπου κατά 4% της μετοχής της ανταγωνίστριας Coca-Cola, στηρίζοντας έτσι το δείκτη των blue chips Dow Jones. Ο τελευταίος, κέρδισε συνολικά 78,65 μονάδες, ποσοστό 1,06%, φθάνοντας στις 7.501,49 μονάδες. Με άνοδο 9,81 μονάδων, ποσοστό 0,88%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.129,21 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αντέστρεψαν την αρχική ανοδική πορεία τους για να κλείσουν τη χθεσινή νευρική συνεδρίαση με νέες απώλειες, παρασυρόμενες από την πτώση των μετοχών του τομέα αυτοκινητοβιομηχανιών και από την αρνητική εικόνα που είχε παρουσιάσει η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στο ξεκίνημα της συνεδρίασης.

Οι μετοχές τροφίμων και ποτών έχασαν σημαντικό έδαφος παρασυρόμενες από την πτώση των μετοχών Nestle, Diageo, ενώ σε αρνητική περιοχή κινήθηκαν και οι μετοχές ενέργειας λόγω της διορθωτικής πτώσης των τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η ευρωπαϊκή αγορά είχε κινηθεί ανοδικά στην αρχή, αντανακλώντας την ανακούφιση που προκάλεσε στους επενδυτικούς κύκλους η ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, που απομάκρυνε την προοπτική πολέμου στο Ιράκ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,8% και 2,1% αντίστοιχα.

Ο κλαδικός δείκτης αυτοκινήτων έχασε το 5,4% της αξίας του έπειτα από την απόφαση της Credit Suisse First Boston να υποβαθμίσει τον τομέα στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης τροφίμων και ποτών υποχώρησε κατά 2,8%. Η μετοχή της Thomson Multimedia έχασε το 18% της αξίας της και ηγήθηκε της πτώσης μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο του 2002.

Ο τομέας τηλεπικοινωνιών ήταν ο μοναδικός πανευρωπαϊκός κλάδος που έκλεισε με κέρδη (+0,2%), αντανακλώντας την καλή πορεία της Vodafone.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα