Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2002 07:02
UPD:07:51

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και άλλων αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την υποχώρηση των ανταγωνιστριών τους στις ΗΠΑ, καθώς έντονη είναι η ανησυχία στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης το επόμενο έτος.

«Η αναμενόμενη ύφεση στην αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ, μπορεί πράγματι να αποτελέσει πρόβλημα για τις ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, των οποίων οι πωλήσεις εξαρτώνται από την πορεία που αυτή ακολουθεί», ανέφερε ο Koichi Ogawa, ο οποίος διαχειρίζεται 8,1 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Daiwa SB Investments Ltd.

Ο δείκτης Nikkei, έχανε ποσοστό 1,9%, φθάνοντας στις 8.543,14 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Απώλειες 1,6% σημείωνε ο Topix, φθάνοντας στις 846,78 μονάδες.

Οι μετοχές της Mizuho Holdings Inc. και της UFJ Holdings Inc., υποχώρησαν κάτω από τα χαμηλότερα ημερήσια επίπεδα, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο ανέφερε, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα παροτρύνει τις μεγαλύτερες τράπεζες να διαγράψουν περισσότερα από τα δάνεια που έχουν χορηγήσει και να ζητήσουν κρατικά κεφάλαια.

Οι εταιρείες που στέλνουν τα προϊόντα τους στια αγορές του εξωτερικού δια της θαλασσίας οδού, όπως η Mitsui O.S.K. Lines Ltd. και Singapore Cosco Investment (Singapore) Ltd., κινήθηκαν ανοδικά, μετά την απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστή των ΗΠΑ, για λήξη της απεργίας στα λιμάνια της χώρας, που μετά από 10 ημέρες, έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και καθυστερήσεις στη διακίνηση των προϊόντων.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 0,8%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Hon Hai Precision Industry Co. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 0,7%. Οι μετοχές της Samsung SDI Co. οδηγούσαν την πτώση.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 2.924,00 μονάδες. Κέρδη 12,79 μονάδων σημειώνε ο δείκτης Top 40 στη Ν. Ζηλανδία, φθάνοντας στις 1.992,07 μονάδες, με τις μετοχές της Air New Zealand, να αποτελούν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών κερδών του δείκτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα