Αίτημα συμβολαιογράφων για απόσυρση της τροπολογίας για τις γονικές παροχές

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 14:26

Την απόσυρση της τροπολογίας για τη φορολογία των γονικών παροχών ζητά η διοίκηση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης (ΣΣΕΦ).

Οπως υποστηρίζει, είναι αόριστη και αντισυνταγματική και δημιουργεί συνθήκες απόλυτης αβεβαιότητας στις συναλλαγές.

Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το ύψος του αφορολόγητου ποσού και των φορολογικών συντελεστών.

Πιο αναλυτικά, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει πως «η τροπολογία είναι αλυσιτελής και δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο κράτος». Η πρόσφατη τροπολογία ορίζει ότι ο φόρος δωρεών και γονικών παροχών, που θα ισχύσει για συμβόλαια συνταχθέντα από 08-01-2010 και μετά, θα επανεξεταστεί και θα εκκαθαριστεί εκ νέου, βάσει των άγνωστων ακόμη διατάξεων του νέου φορολογικού νόμου, που θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2010.

Ο ΣΣΕΘ επισημαίνει ότι η ρύθμιση αντίκειται στις διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος, ενώ εκτιμά ότι, η αβεβαιότητα που δημιουργείται θα αποτρέψει τους πολίτες από την ολοκλήρωση των όποιων γονικών παροχών είχαν αποφασίσει και, δυστυχώς, όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, θα έχουν ενδεχομένως αυξηθεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα