Υποχωρεί για δεύτερη μέρα το αργό

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 07:37
UPD:07:59

Απώλειες για δεύτερη μέρα κατέγραψε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω προβλέψεων ότι ο ψυχρός καιρός στις ανατολικές ΗΠΑ θα υποχωρήσει αυτήν την εβδομάδα, μειώνοντας τη ζήτηση καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Το πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά μετά την πρόβλεψη για θερμοκρασίες πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα που θα επικρατήσουν στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Βοστώνης αργότερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Οι βορειοανατολικές πολιτείες καταναλώνουν περίπου τα 4/5 της συνολικού πετρελαίου θέρμανσης που καταναλώνεται στη χώρα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 93 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 81,59 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που σημείωσε η τιμή του καυσίμου από την αντίστοιχη που είχε σημειώσει στις 21 Δεκεμβρίου. Τα συμβόλαια στη 1:11 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκε στα 81,91 δολ. το βαρέλι.

Χθες τα συμβόλαια άγγιξαν τα 83,95 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τις 14 Οκτωβρίου του 2008, μετά την ανακοίνωση της Κίνας για τις εισαγωγές αργού που άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ πέρυσι. Η Κίνα είναι η δεύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο.

Το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων στον κόσμο, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των επενδύσεων σε εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Το αμερικανικό νόμισμα αναρριχήθηκε έως 0,4% φθάνοντας στο 1,4454 ανά ευρώ, από 1,4514 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη.

Κατά μέσον όρο η θερμοκρασία στη Νέα Υόρκη κυμάνθηκε στους 27 βαθμούς Φαρενάϊτ (-3 βαθμούς Κελσίου) τις 10 πρώτες ημέρες του 2010, σύμφωνα με το National Weather Service. Η θερμοκρασία ήταν έξι βαθμούς κάτω από το φυσιολογικό. Αυτήν τη χρονική περίοδο το αργό σημείωσε άνοδο 4,3%.

Την εβδομάδα που έληξε την 1η Ιανουαρίου τα διϋλισμένα αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν στα 159 εκατ. βαρέλια, πάνω από τον μέσον όρο πενταετίας, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Ενεργείας.

Το πετρέλαιο θέρμανσης για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε για δεύτερη μέρα στη Νέα Υόρκη, έως 2,09 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 2,1592 δολ. το γαλόνι.

Το μπρεντ για παράδοση Φεβρουαρίου υποχώρησε έως 89 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 80,08 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια που σημειώνουν απώλειες για τέταρτη μέρα, διαπραγματεύθηκαν στη 1:06 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης στα 80,33 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα