Σε τροχιά πτώσης

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 00:01

Μετοχές, πετρέλαιο και μέταλλα βρέθηκαν χθες σε τροχιά πτώσης εν μέσω ενδείξεων για επιστροφή της Κίνας σε περιοριστική νομισματική πολιτική, αλλά και στον απόηχο της ανακοίνωσης απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου από τη βιομηχανία αλουμινίου Alcoa. Το κλίμα αυτό βοήθησε, ωστόσο, το δολάριο να ανακάμψει έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων.

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το ταμπλό κοκκίνισε, με τις ρευστοποιήσεις να διαχέονται σε όλους τους κλάδους. Η Alcoa είδε τη μετοχή της να κάνει ενδοσυνεδριακά βουτιά έως και 10%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχονταν και άλλες μεταλλευτικές επιχειρήσεις, αλλά και επιχειρήσεις ενέργειας, εξαιτίας και της πτώσης των τιμών του αργού κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Των πιέσεων δεν διέφυγαν ούτε οι μεγάλες τράπεζες.

Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Ο δείκτης FTSE100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,7%, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε πτώση 1%, ενώ ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη είχε απώλειες 1,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,9%, στις 1.053,93 μονάδες, με τις μεταλλευτικές επιχειρήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν και οι τραπεζικοί τίτλοι.

Στην αγορά συναλλάγματος το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων υψηλών αποδόσεων όπως το δολάριο Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα