ΗΠΑ: Προς φορολόγηση μεγάλων τραπεζών

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 18:59

Οι σχετικές ανακοινώσεις Ομπάμα θα γίνουν την ώρα που οι τράπεζες από την πλευρά τους θα ανακοινώσουν υψηλά μπόνους για τα στελέχη τους, ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (+10%) στο διάστημα μιας γενιάς.

Την επιβολή φορολογίας στις μεγάλες τράπεζες με στόχο τη συλλογή δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι για να διασωθεί εν μέσω κρίσης το χρηματοπιστωτικό σύστημα αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, οι ανακοινώσεις Ομπάμα θα γίνουν την ώρα που οι τράπεζες από την πλευρά τους θα ανακοινώσουν υψηλά μπόνους για τα στελέχη τους, ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (+10%) στο διάστημα μιας γενιάς.

Συνολικά οι τράπεζες ενισχύθηκαν με περίπου 700 δισ. δολάρια την περίοδο της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση Ομπάμα διακηρύσσει ότι «αυτά τα χρήματα θα επιστραφούν στο σύνολό τους».

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης ότι υπάρχει νόμος, βάσει του οποίου πρέπει να επιστραφεί στο δημόσιο από κάθε δανειοδοτηθείσα τράπεζα το σύνολο της κρατικής ενίσχυσης που έλαβε, «όμως ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει μέσω της φορολόγησης αυτής η διαδικασία να επιταχυνθεί» εν μέσω της δυσφορίας για τα μπόνους των φορολογουμένων.

Στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρεται ακόμη ότι θα συλλεγούν με τη φορολόγηση των μεγάλων τραπεζών περίπου 120 δισ. δολ. Ωστόσο η πηγή σχολίασε πως το ποσό αυτό είναι υπερβολικό.

Ανέφερε, τέλος, ότι το πιθανότερο θα είναι «να φορολογηθούν οι συναλλαγές υψηλού ρίσκου των τραπεζών με πελάτες τους (ιδιώτες ή αμοιβαία κεφάλαια) ή και με δημόσιους οργανισμούς».

Από τα 700 δισ. δολάρια που θα διετίθεντο στις τράπεζες για τη σωτηρία τους, δεσμεύθηκαν τελικά τα 545 δισ. δολάρια. Από αυτά χρησιμοποιήθηκαν τα 372,62 δισ. δολάρια, εξοφλήθηκαν ήδη τα 165,18 δισ. δολάρια και άρα οφείλονται στο δημόσιο ακόμα 209 δισ. δολάρια.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα