Σημαντική αύξηση των πειρατειών το 2009

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 11:48

Μόνο στον Κόλπο του ¶ντεν σημειώθηκαν 116 πειρατείες ή απόπειρες πειρατείας, σε σύγκριση με τις 92 το 2008.

Κατά 38,5% αυξήθηκαν το 2009 οι πειρατείες σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους Σομαλούς να έχουν διαπράξει τουλάχιστον τις μισές από τις 406 που σημειώθηκαν, ανακοίνωσε το Διεθνές Γραφείο Ναυσιπλοϊας (ΙΜΒ).

Σύμφωνα με το ΙΜΒ, Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν δεκάδες πλοία τον περασμένο χρόνο, κρατώντας εκατοντάδες ομήρους για να εισπράξουν εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα.

«Οι πειρατές τώρα νιώθουν περισσότερη απελπισία και προχωρούν με περισσότερη αποφασιστικότητα στην κατάληψη πλοίων. Οι πρόσφατες επιθέσεις σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 1.000 ναυτικών μιλίων από τη Μογκαντίσου υπογραμμίζουν την ικανότητα των Σομαλών πειρατών», αναφέρει η ετήσια έκθεση του Γραφείου.

Μόνο στον Κόλπο του ¶ντεν σημειώθηκαν 116 πειρατείες ή απόπειρες πειρατείας, σε σύγκριση με τις 92 το 2008.

Στις περισσότερες περιπτώσεις στόχος ήταν φορτηγά πλοία, με συνολικά δέκα τραυματίες μεταξύ των μελών των πληρωμάτων, τέσσερις νεκρούς και έναν αγνοούμενο.

Σομαλοί πειρατές κρίθηκαν υπεύθυνοι για 217 πειρατείες το 2009.

«Στις 31 Δεκεμβρίου, Σομαλοί πειρατές είχαν υπό τον έλεγχό τους 12 πλοία ζητώντας λύτρα και κρατώντας ομήρους 263 μέλη πληρωμάτων διαφόρων εθνικοτήτων», αναφέρει η έκθεση.

Οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν τους πειρατές εξαιτίας της άναρχης κατάστασης που επικρατεί στη Σομαλία, παρότι τα αμερικανικά δικαστήρια ασχολούνται τώρα με την υπόθεση ενός Σομαλού εφήβου. Ο έφηβος εκδόθηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη με την κατηγορία της απόπειρας πειρατείας εναντίον αμερικανικού πλοίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα