Τη φορολόγηση των μεγάλων τραπεζών πρότεινε o Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο την ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
«Θέλουμε τα χρήματά μας πίσω και θα τα πάρουμε», τόνισε, καλώντας τις τράπεζες να μειώσουν τα «παχυλά» μπόνους των στελεχών τους.
Μέσω του νέου φόρου, ο οποίος θα επιβληθεί σε περίπου 50 εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου, η αμερικανική κυβέρνηση θα συγκεντρώσει συνολικά 117 δισ. δολ.
Το μέτρο Θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2010-2011, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές Φεβρουαρίου, και θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο. Το οικονομικό έτος 2010-2011 αρχίζει τον Οκτώβριο.
Ικανοποίηση ΔΝΤ
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τις εταιρείες αυτές να μειώσουν τα «παχυλά» μπόνους των στελεχών τους.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν συνεχάρη τον Αμερικανό πρόεδρο λίγο αφότου ανήγγειλε ότι θα φορολογηθεί η κερδοφορία τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, που εν μέσω της κρίσης διασώθηκαν με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Με ικανοποιεί, πολύ, αυτή «η ενδιαφέρουσα πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης» (...) «που κι άλλα κράτη του G20 θα πρέπει να ακολουθήσουν» και εμπίπτει «στις κατευθύνσεις οικονομικής πολιτικής του ΔΝΤ», ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον.
«Δε θα σχολιάσω περαιτέρω, καθώς δεν γνωρίζω λεπτομέρειες γιαυτήν την πρόταση, βρίσκω όμως ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον σήμα που οι ΗΠΑ εξέπεμψαν» προς τον υπόλοιπο κόσμο, «την ώρα που σχολιαστές λένε πως τίποτε δεν γίνεται για την κρίση ενώ οι ΗΠΑ, με το πανίσχυρο τραπεζικό σύστημά τους, έκαναν αυτήν την πρόταση», υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Στρος Καν.
Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters