Βαθύ κόκκινο στις αγορές

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010 00:01

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν χθες μετοχές και εμπορεύματα, στον απόηχο μακροοικονομικών στοιχείων και εταιρικών αποτελεσμάτων που αποκάλυψαν ότι η πραγματική οικονομική ανάκαμψη θα αργήσει. Κερδισμένος της ημέρας ήταν το δολάριο.

Στη Wall Street ρόλο αρνητικού πρωταγωνιστή είχε η JP Morgan & Chase. Και αυτό γιατί οι επενδυτές δεν εστίασαν στην αύξηση των κερδών της αμερικανικής τράπεζας, αλλά στις ζημίες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Οι επισφάλειες παραμένουν το μεγάλο «αγκάθι» για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η κατάσταση δεν προβλέπεται να αλλάξει όσο η ανεργία αυξάνεται και το εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται. Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον S&P 500 υποχωρούσε περίπου 2%, ενώ πτώση άνω του 1% κατέγραφε και ο κλάδος των πρώτων υλών, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου έθεσε υπό πίεση τις τιμές των μετάλλων.

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν και οι μετοχές των πετρελαιοβιομηχανιών εξαιτίας της υποχώρησης του πετρελαίου.

Στην Ευρώπη ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 1,1% στις 1.052,24 μονάδες. Συνολικά την εβδομάδα που πέρασε είχε απώλειες 1,2%.

Οι τραπεζικοί τίτλοι βρέθηκαν στο επίκεντρο των πιέσεων, ενώ σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν και οι επιχειρήσεις ενέργειας.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο κατάφερε να ανακτήσει σημαντικό έδαφος έναντι του ευρώ και των άλλων ανταγωνιστών του, καθώς οι επενδυτές έμειναν μακριά από τα στοιχεία ενεργητικού υψηλότερων αποδόσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα