«Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αγροτικά αιτήματα»

Δηλώσεις Κ. Μπατζελή
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010 21:56
UPD:22:15
A- A A+

«Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους. Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα», δήλωσε σήμερα από τη Λάρισα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Στο πλαίσιο επίσκεψής της στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, όπου και ανέλυσε τις κυβερνητικές θέσεις για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, η υπουργός υπογράμμισε: «Είμαστε μια κυβέρνηση 100 ημερών και τώρα προχωράμε σε νέες δομές και τομές. Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι μία από τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την Παιδεία και την στήριξη των ανέργων».

Η κ. Μπατζελή δεν ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των αγροτών που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, ωστόσο απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το αγροτικό ζήτημα.

«Στην πρόσκληση που έχουμε απευθύνει, ενόψει του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπάρχουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν. Μπορώ όμως, να συζητήσω μαζί τους και σε οποιοδήποτε σημείο της γης», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου με τους αγρότες ακόμη και επί των μπλόκων.

Το έργο των 100 πρώτων ημερών

Αναφερόμενη δε στο έργο του υπουργείου της τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ η κ. Μπατζελή υπογράμμισε:

- Αυξήσαμε την επιστροφή Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, από το 7% στο 11%. Συνολικά 140 εκατομμύρια ευρώ.

- Δώσαμε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στους αγρότες. Το 2010 θα δοθούν συνολικά 300 εκατομμύρια ευρώ.

- Αυξήσαμε τις συντάξεις του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ το μήνα, από 1/10/2009 και θα αυξηθούν κατά 20 επιπλέον ευρώ από 1/7/2010, ώστε στο τέλος της τετραετίας να φθάσουν τα 550 ευρώ για το μεμονωμένο άτομο και τα 950 για το ζευγάρι. Το συνολικό ύψος των αυξήσεων του ΟΓΑ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ.

- Εντάξαμε τους αγρότες στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Με τα μέτρα που αποφασίσαμε, μπορούν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, με διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού, να ρυθμίσουν χρέη μέχρι 100.000 ευρώ ή 1 εκατομμύριο ευρώ στις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ακόμη και αν δεν είναι ληξιπρόθεσμα.

- Δώσαμε «ανάσα» στα αγροτικά νοικοκυριά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τις εγγραφές στον «Τειρεσία».

- Ενισχύσαμε τη ρευστότητα και το αγροτικό εισόδημα με καταβολές χρηματικών ενισχύσεων ύψους 1,14 δισ. ευρώ πριν τα Χριστούγεννα του 2009.

Για τον Αχελώο

Αναφερόμενη στο ζήτημα του Αχελώου, επεσήμανε ότι «κανένας νομός δεν θα διψάσει, αλλά για να αποφύγουμε την σπατάλη του νερού απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτων».

ΚΑΠ

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της ΚΑΠ, σημείωσε: «πρόθεσή μας να συνεχίσουν οι επιδοτήσεις προς όσους παράγουν».

Ελάχιστες εγγυημένες τιμές

«Δεν μπορούν να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση, αλλά σκοπεύουμε να ορίσουμε παρεμβατικές τιμές, για να μην υποχωρούν κάτω από αυτές τα προϊόντα», δήλωσε σχετικά με τις ελάχιστες εγγυημένες τιμές.

Δάνεια αγροτών

«Θα εξεταστεί η ρύθμισή τους για όσα έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου», ανέφερε για τα δάνεια των αγροτών η υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς