Ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010 11:47
UPD:14:18

Ανοιχτό αφήνει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων. «Αν έχουμε αστοχίες, θα πάρουμε κι άλλα μέτρα», δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι «θα περάσουμε ένα τρίμηνο συνεχούς παρακολούθησης και διακυμάνσεωντων αγορών. Η προσαρμογή δεν θα είναι κούρσα ταχύτητας αλλά μαραθώνιος».

ΠΣΑ

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα και την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τους ομολόγους του στο Εurogroup και το Ecofin για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Αναφερόμενος στο ΠΣΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει: «το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι άρτιο, φιλόδοξο, θα έχει δυσκολίες και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουμε, αλλά και το πρόβλημα είναι μεγάλο».

«Δυσκολίες υπάρχουν. Οι αλλαγές θα πετύχουν μόνο αν πείσουμε ότι τα μέτρα είναι δίκαια και πως οι θυσίες δεν γίνονται τσάμπα» υπογραμμίζει ο υπουργός.

«Μαχαίρι» στα επιδόματα στο Δημόσιο

Ερωτηθείς σχετικά με την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει: «Υπάρχουν δεκάδες επιδόματα και πρόσθετες αμοιβές, κάποια από αυτά χωρίς καμία λογική, αλλά και υπερβολικά υψηλά επιδόματα σε κάποιες κατηγορίες, που επίσης σε πολλές περιπτώσεις ορίζονται χωρίς καμία λογική».

Επαναλαμβάνει δε ότι «το κονδύλι του προϋπολογισμού που αφορά επιδόματα θα μειωθεί κατά 10%».

Φορολογία εισοδημάτων

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των εισοδημάτων, αναφέρει: «Είναι γνωστή η δέσμευσή μας να καταργήσουμε την αυτοτελή φορολόγηση και χαριστικές φοροαπαλλαγές προς φυσικά και νομικά πρόσωπα και να περάσουμε σε ένα ενιαίο σύστημα φορολόγησης των εισοδημάτων. Αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για την οικονομία

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, σημειώνοντας: «αναμένω το τελικό πόρισμα της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε με δική μου απόφαση για την αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης και όλων των ζητημάτων γύρω από αυτό. Η έκθεση αυτή θα κατατεθεί στη Βουλή για ενημέρωση των βουλευτών και για συζήτηση και από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει τέλος ότι πιστεύει πως «οι πολίτες θα στηρίξουν την προσπάθεια, όσο πείθονται ότι προχωρούμε με δίκαιο τρόπο και ότι οι όποιες θυσίες πιάνουν τόπο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα