Θαπατέρο: Aξιόπιστο το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010 14:41

Την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την αντιμετώπιση του δημόσιου ελλείμματος της χώρας εκφράζει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα ελληνική κυβέρνηση. Έχει παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα για δημοσιονομική εξυγίανση. Έχω εμπιστοσύνη στον Παπανδρέου», δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Pais.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων «υπήρχε ένα γενικό συναίσθημα υποστήριξης προς την Ελλάδα», σημειώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο κ. Θαπατέρο επισημαίνει ακόμη την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας, εκτιμά ότι η χώρα του δεν αντιμετωπίζει κανένα κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η χώρα δανείζεται «με λογικά επιτόκια» και έχει «μια ισχυρή βούληση για τη διόρθωση του ελλείμματος».

«Η Ισπανία έχει ένα χρέος ακόμη χαμηλό, ακόμη και αν αυξάνεται και αν πρέπει να το ελέγξουμε, 20 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχουν τα στοιχεία για να είμαστε ήσυχοι», τονίζει ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Θαπτέρο εκτιμά επίσης ότι τα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ελήφθησαν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πρέπει να διατηρηθούν «για όλο το 2010».

Ωστόσο, παράλληλα, μια «μεθοδευμένη απόσυρση» των μέτρων αυτών, θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από φέτος, προσθέτει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα