Διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση αναφορικά με τις επιθέσεις σε λογαριασμούς χρηστών της με ακτιβιστική δράση έχει ξεκινήσει η Google Inc., μετά την απειλή της εταιρείας ότι θα αποχωρήσει από τη χώρα.
Σε σημερινή ανακοίνωσή του ο αμερικανικός κολοσσός αναφέρει ότι οι συζητήσεις με τις κινεζικές αρχές θα ενταθούν τις προσεχείς ημέρες.
Η διαχειρίστρια εταιρεία της δημοφιλέστερης μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι πλέον διατεθειμένη να ανεχθεί τους μηχανισμούς λογοκρισίας στην Κίνα και προειδοποίησε με απόσυρσή της από τη χώρα, σε μία κίνηση που προκάλεσε αναταράξεις στη μεγαλύτερη σήμερα διαδικτυακή αγορά του κόσμου.
Συγκεκριμένα, η Google είχε ανακοινώσει ότι εντόπισε μία «στοχευμένη επίθεση στις υποδομές της». Αν και δεν κατηγόρησε άμεσα την κινεζική κυβέρνηση, επεσήμανε ότι δεν ήταν πλέον διατεθειμένη να λογοκρίνει τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησής της, όπως απαιτεί το Πεκίνο.
Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή της στις εξελίξεις αυτές η κινεζική κυβέρνηση απέρριψε τις έμμεσες κατηγορίες ότι βρίσκεται πίσω από τις κυβερνο-επιθέσεις, χαρακτήρισε καλοδεχούμενες τις ξένες εταιρείας, αλλά τις κάλεσε να συμμορφωθούν με τους νόμους της χώρας, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να κάνει κάποια υποχώρηση στο θέμα της λογοκρισίας.
Όπως εκτιμούν αναλυτές και ειδικοί του Internet, οι κυβερνοεπιθέσεις στην Google και σε άλλες εταιρείες του Διαδικτύου θεωρούνται μέρος μιας ευρύτερης, «σκιώδους» καμπάνιας στον κυβερνοχώρο από την Κίνα και άλλες χώρες.
Σύμφωνα με την Έκθεση Εικονικής Εγκληματολογίας της εταιρείας ασφάλειας Διαδικτύου McAfee, Κίνα, Γαλλία, Ισραήλ, Ρωσία και ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που έχουν αναπτύξει σημαντικές, επιθετικές κυβερνο-δραστηριότητες.
«Η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, καθώς εστιάζουν σε online κατασκοπεία και διείσδυση σε δίκτυα οργανισμών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της McAfee.