Η αιολική ενέργεια στην Ευρώπη

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 14:03
UPD:14:04

Σύμφωνα με την έρευνα του Economist, την πρώτη θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών κρατών με βάση τη δυναμικότητα παράκτιων αιολικών πάρκων ενέργειας κατέχει η Βρετανία, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Γερμανία.

Με θεαματικούς ρυθμούς αναμένεται να αναπτυχθεί το δίκτυο αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη την ερχόμενη δεκαετία, με τη Γερμανία και τη Βρετανία να διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, το 2009 εγκαταστάθηκαν σε ευρωπαϊκά ύδατα και συνδέθηκαν με τα δίκτυα ηλεκτροδότησης 200 περίπου ανεμογεννήτριες –οι μισές περίπου εκ των οποίων εντάσσονται σε έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βρετανία.

ΠαρΆ όλα αυτά, κανείς δεν γνωρίζει εάν τα φιλόδοξα σχέδια θα υλοποιηθούν τελικώς. Δύσκολη θεωρείται, πάντως, η εκπλήρωση του στόχου της ΕΕ για κάλυψη του 20% της ζήτησης για ηλεκτρισμό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2020. Ταυτόχρονα, το γοργό βήμα κατασκευής υποδομών ασκεί μεγάλες πιέσεις στις αλυσίδες προμηθειών και στα συστήματα επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με την έρευνα του Economist, την πρώτη θέση της κατάταξης των ευρωπαϊκών κρατών με βάση τη δυναμικότητα παράκτιων αιολικών πάρκων ενέργειας κατέχει η Βρετανία, ενώ κατά πόδας ακολουθεί η Γερμανία. Λίγο πιο πίσω βρίσκονται η Σουηδία και η Νορβηγία, οι οποίες καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση, αντίστοιχα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα