Αξιοποίηση ΕΣΠΑ - μείωση της γραφειοκρατίας άμεσοι στόχοι του ΥΠΟΙΑΝ

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 20:00
UPD:20:01

Βασικοί στόχοι του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για το άμεσο προσεχές διάστημα είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που μπορούν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις και να δοθεί έμφαση στην καταλυτική μείωση της γραφειοκρατίας, όχι μόνο για την ίδρυση αλλά και για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Τα παραπάνω δήλωσε η κ. Λούκα Κατσελη μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η υπουργός ζήτησε τη συνεργασία του ΕΒΕΑ - και το ίδιο θα ζητήσει και από τα υπόλοιπα επιμελητήρια - προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη τους σχετικά με τις δυνατότητες του νομοσχεδίου για τη ρευστότητα της αγοράς, ώστε να αξιοποιήσει ο επιχειρηματικός κόσμος τις ευεργετικές ρυθμίσεις του.

Σημείωσε επίσης ότι θα προχωρήσει άμσεα σε παρεμβάσεις και στο νόμο που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να καταστεί αποφασιστικότερος ο αυτεπάγγελτος ρόλος της στην αγορά για την πάταξη των καρτέλ.

Τόνισε δε ότι για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα αφορά τόσο στη μείωση των απαιτούμενων εγγράφων για την ίδρυση επιχείρησης όσο και για τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μίας επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι το Γενικό Εμπορικό Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ΤΑΧΙS και αυτό θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα μείωσης των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Επεσήμανε τέλος ότι και οι δράσεις που αφορούν στη ναυτιλία αποτελούν προτεραιότητά της.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος αναφέρθηκε στην επιφυλακτικότητα του επιχειρηματικού κόσμου σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα σταθερότητας, καθώς το κύριο βάρος δεν πέφτει, όπως σημείωσε, στον τομέα των δαπανών, αλλά στον τομέα των εσόδων, τη στιγμή που η οικονομία μας βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

«Ένα μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα προέρχεται από την αύξηση των εσόδων από την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι ειδικά στην προσπάθεια της κυβέρνησης για περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής η επιχειρηματικότητα είναι ενεργός σύμμαχος «διότι για τις επιχειρήσεις η εισφοροδιαφυγή και η φοροδιαφυγή αποτελεί σημαντικό στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα κριθεί μόνο από την αύξηση των εσόδων, αλλά κυρίως από την προσπάθεια για περιστολή των κρατικών δαπανών και από την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών.

Για να κινηθεί η αγορά ο κ. Μιχαλος ζήτησε επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των ΜμΕ και τα προγράμματα ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, τη διευκόλυνση της δανειοδότησής των μικρομεσαίων μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την άμεση μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τέλος υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και οι τροπολογίες που κατατίθενται στην Βουλή, να συνοδεύονται - πέρα από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - και με αναλυτική έκθεση για τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα