Γιούνκερ: Ικανοποιητικό, αλλά όχι επαρκές το ΠΣΑ

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 20:07
UPD:21:32
EPA/OLIVIER HOSLET

Ικανοποιητικό πρώτο βήμα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αρκετά σκληρό για να εξασφαλίσει την επιτυχία.

«Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες λαμβάνουν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση τα οποία όμως δεν είναι απολύτως αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα επιδεικνύει καλή θέληση και τα κράτη μέλη θα πρέπει να εμφανιστούν με μια κοινή στάση στήριξης προς αυτή.

Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Η Ελλάδα έχει επίγνωση της κατάστασής της

Η Ελλάδα έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασής της και θα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της, δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις χώρες, ώστε να δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται ότι είναι οι ίδιες υπεύθυνες να τακτοποιήσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Αυτή η ευθύνη είναι πρωτίστως της ίδιας της χώρας», ανέφερε ο Βούτερ Μπος με αφορμή τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Νομίζω ότι οι Έλληνες αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης. Μπορώ να αντιληφθώ γιατί οι αγορές δεν έχουν ακόμη πειστεί», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι άλλες χώρες θα δώσουν χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, ο κ. Μπος απάντησε ότι τις ουσιαστικές αλλαγές που χρειάζονται να γίνουν θα πρέπει να τις κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες.

ΕΚΤ: Η Ελλάδα πήρε τα σωστά μέτρα, αλλά μάλλον καθυστερημένα

«Επί του παρόντος πιστεύω, λυπούμαι που το λέω μάλλον καθυστερημένα, ότι τώρα έχουν λάβει τα σωστά μέτρα», δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters Insider, αναφερόμενος στα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Προειδοποίησε επίσης όσους πιστεύουν ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν να βοηθήσουν τη χώρα, αν αυτή δεν μπορέσει να επιλύσει τα προβλήματά της μόνη της.

«Έχουμε στη συνθήκη της ΕΕ μια αυστηρή διάταξη για μη διάσωση. Για εμάς αυτό είναι πολύ ξεκάθαρη διάσταση», ανέφερε.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η ευρωζώνη δεν θα ξαναπέσει σε ύφεση, καθώς και ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε, κάποια στιγμή, να μιμηθεί τα σχέδια της Fed για περιορισμό της υπερβάλλουσας ρευστότητας των τραπεζών.

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Η νέα κυβέρνηση πρέπει να ανταπεξέλθει σε ένα δύσκολο έργο

«Έχουμε μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Θα πρέπει να ανταπεξέλθει σε ένα δύσκολο έργο. Δικαιούται υποστήριξης, ώστε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να απαλλάξουμε την Ελλάδα από το καθήκον της να πάρει τα αναγκαία μέτρα», σχολίασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Wolfganf Schaeuble.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα