Φ. Σαχινίδης: Aποκρατικοποιήσεις εκεί που χρειάζεται

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010 21:49

«Υπάρχουν περιπτώσεις επιχειρήσεων, στις οποίες το κράτος δεν χρειάζεται να έχει καμία παρουσία», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, σημειώνοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το κράτος θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων, όπως το ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, στις 14 Δεκεμβρίου 2009, «το οποίο αναφέρεται σε επιχειρήσεις που το κράτος δεν χρειάζεται να ελέγχει, γιατί δεν έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και άρα δεν υπάρχει λόγος διατήρησης της παρουσίας του σε αυτές».

Ο κ. Λαφαζάνης στο κείμενο της ερώτησής του τονίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να εξήγγειλε στο Λονδίνο, σε κλειστή εκδήλωση τραπεζιτών και προκειμένου να ικανοποιήσει τις διεθνείς αγορές, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μέσα στο 2010 ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων ρώτησε ποιες δημόσιες επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνουν οι ιδιωτικοποιήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

«Εκεί όπου θεωρούμε ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να παραμείνει η επιχείρηση υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, διατηρούμε πάνω από το 51%, όπως είναι η περίπτωση της ΔΕΗ. Εκεί όπου χρειάζεται να έχουμε παρουσία, διατηρούμε μια καταστατική πλειοψηφία πάνω από το 34%. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις επιχειρήσεων, στις οποίες το κράτος δεν χρειάζεται να έχει καμία παρουσία. Ενδεικτικά αναφέρω την περίπτωση των καζίνο. Εκεί βέβαια το κράτος θα προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις», απάντησε ο κ. Σαχινίδης.

«Τι θα πουλήσετε συγκεκριμένα; Όταν σας ρωτάμε θα πουλήσετε την ΔΕΗ, την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λέτε, 'όχι'. Πώς θα γίνει το θαύμα, να πάρετε 2,5 δισ. το 2010, να πάρετε 5,75 δισ. μέσα στην τριετία χωρίς να πουλήσετε τίποτα;», επέμεινε ο κ. Λαφαζάνης.

«Σας περιέγραψα μια μόνο συγκεκριμένη δυνατότητα που υπάρχει με τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών. Σας διαβεβαιώνω ότι η εταιρεία αυτή, έχει τη δυνατότητα να μας δώσει, από μόνη της, το ποσό το οποίο αναγράφεται επάνω στο πρόγραμμα σταθερότητας», ανέφερε στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα