Ινδία: Έσοδα – ρεκόρ από τις φετινές ιδιωτικοποιήσεις

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 10:07

Κεφάλαια ύψους έως 250 δισ. ρουπιών (5,5 δισ. δολάρια) αναμένεται να αντλήσει η Ινδία από την πώληση μετοχών σε κρατικές εταιρείες κατά το τρέχον δημοσιονομικό έτος – ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% των συνολικών κεφαλαίων που έχουν αντληθεί από τότε που ξεκίνησαν οι ιδιωτικοποιήσεις στη χώρα, το 1991.

Μεταξύ των εταιρειών που θα επωφεληθούν του περυσινού ράλι του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη κατά 94% είναι η NMDC, η μεγαλύτερη παραγωγός σιδηρομεταλλεύματος στη χώρα, και η NTPC, η μεγαλύτερος πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον Σουνίλ Μίτρα, γραμματέα της υπηρεσίας αποεπενδύσεων του ινδικού υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει τις συμμετοχές της σε έως 68 εταιρείες. «Υπάρχει αρκετή ρευστότητα στην αγορά και πιστεύουμε ότι η διάθεση καλής ποιότητας μετοχών από εταιρείες του δημόσιου τομέα θα βοηθήσει ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές», δήλωσε ο Μίτρα σε συνέντευξή του στο Νέο Δελχί.

Οι εν λόγω πωλήσεις θεωρούνται απαραίτητες προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα προϋπολογισμού της χώρας, το οποίο πιθανόν να αναρριχηθεί στο 6,8% του ΑΕΠ – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 χρόνων – κατά τη διάρκεια του έτους που λήγει το Μάρτιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα