ΕΒΕΠ: Να απαλλαγούμε από χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2010 19:07

«Κάτω από το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον το οποίο βιώνουμε, απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια, δημοσιονομική πειθαρχία και απαλλαγή από χρόνιες παθογένειες και αγκυλώσεις που ταλανίζουν τη ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις, την τελευταία τουλάχιστον εικοσαετία».

Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Γιώργος Κασιμάτης στην ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, στην οποία συμμετείχε και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Ο κ. Κασιμάτης εξήγησε ότι «φαινόμενα όπως αυτά της γραφειοκρατίας, της παραοικονομίας και της διαφθοράς τραυματίζουν καίρια τον υγιή παραγωγικό ιστό και σε συνδυασμό με τα απότοκα της παγκόσμιας ύφεσης, οδηγούν μοιραία σε πρωτόγνωρο οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για μια χώρα».

Επεσήμανε δε ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση σε βιώσιμα μεγέθη και η δημοσιονομική εξυγίανση προϋποθέτουν την υιοθέτηση συντονισμένων πολιτικών για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας, την αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σημείωσε επίσης τη σημασία της ριζικής απλούστευσης των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά στη φορολογική πολιτική, τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη όσο και επιβεβλημένη την ύπαρξη ενός σταθερού, αντικειμενικού φορολογικού πλαισίου-νόμου με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας, προκειμένου ο επιχειρηματίας να έχει τη δυνατότητα να προβεί, με μεγαλύτερη ασφάλεια, στην όποια επενδυτική του απόπειρα.

«Ο Πειραιάς, το πρώτο λιμάνι της χώρας με πλούσια κατά το παρελθόν, ναυπηγική-ναυπηγοεπισκευαστική, εξαγωγική, εμπορική και βιομηχανική δραστηριότητα, έχει καταστεί πρωταθλητής της ανεργίας, ενώ τυγχάνει της περιφρόνησης όλων των τελευταίων κυβερνήσεων, στους τομείς της ναυτιλίας και των μεγάλων έργων υποδομής» ανέφερε ο κ. Κασιμάτης προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι είναι δυνατή η αναστροφή του υφιστάμενου οικονομικού κλίματος.

Από την πλευρά της η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ιδίως των μικρών, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και στις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου περί ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και στον ιδιαίτερα ευαίσθητο και συναλλαγματοφόρο τομέα της ναυτιλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα