Την κατάργηση κάθε κινήτρου για πρόωρη συνταξιοδότηση ή εθελουσία έξοδο προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος από το βήμα της Βουλής.
Όπως ανέφερε, «όχι μόνο για τώρα αλλά και για το μέλλον θα πρέπει να απορρίψουμε κάθε τέτοιο εγκληματικό μέτρο που έχει δημιουργήσει τρομακτικό πρόβλημα στο ασφαλιστικό μας σύστημα».
Σημείωσε ακόμη πως μπαίνει τέλος και στο καθεστώς 48χρονων συνταξιούχων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τονίζοντας ότι «αν τίθεται θέμα υγείας υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι το μόνο διαπραγματεύσιμο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι το μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών στο Δημόσιο.
Ειδικότερα, ενημερώνοντας η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με τη πορεία του διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της Ειδικής Επιτροπής, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια να μην γίνουν αλλαγές» ενώ δεσμεύτηκε ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα δοθεί ο πλήρης κατάλογος με τις προτάσεις όλων των επιστημόνων και των φορέων.
Ακόμα επανέλαβε την αναγκαιότητα της επιβολής κοινωνικού πόρου για τις ανάγκες της ασφαλιστικής κάλυψης ενώ τόνισε κατηγορηματικά ότι «θα αποκλείσουμε πελατειακές παρεμβάσεις ή "ρισκαδόρικη" αξιοποίηση κεφαλαίων και θα εξασφαλίσουμε ότι θα προστατευτούν και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος».
Πάντως, ως προς το ύψος και την προέλευση του κοινωνικού πόρου, δήλωσε ότι θα ανακοινωθούν από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου, την ίδια μέρα που θα δημοσιοποιηθούν και οι συνολικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Αναφερόμενος στις πιθανές ροές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, ο κ. Λοβέρδος, αφού τόνισε ότι «πρώτη πηγή είναι η τριμερής», έδωσε έμφαση στη διεύρυνση του συστήματος ασφαλισμένων, στην αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και στη μείωση της εισφοροκλοπής που φτάνει, όπως είπε, στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις καταστάσεις του ΙΚΑ.
Όπως ανέφερε, 250.000 επιχειρήσεις είναι οφειλέτες προς το ΙΚΑ, με μεγαλύτερο την Ολυμπιακή Αεροπορία που χρωστά 600 εκ ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα χρέη του ΙΚΑ, φθάνουν, ανέφερε, στα 11 δισ. ευρώ, ενώ μόνο οι οφειλές του προς τον ΟΑΕΔ είναι 6 δισ. και άλλα 2 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις γυναίκες στο Δημόσιο, τόνισε ότι «το μόνο που διεκδικεί η χώρα μας και είναι διαπραγματεύσιμο, είναι ως προς το μεταβατικό στάδιο για να μην υπάρξουν ανατροπές στις γυναίκες που είναι κοντά στη σύνταξη».
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης, το θέμα των ορίων ηλικίας χειρίζεται «ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου που είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την ΕΕ», προσθέτοντας ότι «εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανατροπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν θεμελιωθεί ή θα θεμελιωθούν τα επόμενα χρόνια».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ