Περιοριστική μισθολογική πολιτική συστήνει στην Πορτογαλία το ΔΝΤ

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2010 22:11

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζήτησε σήμερα από την πορτογαλική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες -με την ετήσια έκθεσή του για την πορτογαλική οικονομία- να υλοποιήσει, από φέτος, ένα «αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης (...) μέσω περιοριστικής μισθολογικής πολιτικής».

Η παρέμβαση αυτή του ΔΝΤ έγινε, ενώ θεσμικοί πιστωτικοί οίκοι απειλούν να υποβαθμίσουν, άμεσα, την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας... κι ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα πλησιάζει το 7-8% του ΑΕΠ της, ενώ το εξωτερικό χρέος το 80% του Α.Ε.Π. της, με αυξητική τάση.

Το ΔΝΤ υπενθυμίζει πως πέρυσι η πορτογαλική οικονομία παρουσίασε λόγω κρίσης συρρίκνωση -2,7% κι ανεργία κοντά στο +10% του "ενεργού" πληθυσμού, ενώ φέτος προβλέπεται "αναιμική" ανάπτυξη +0,5% .

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΔΝΤ για την πορτογαλική οικονομία, φέτος πρέπει να ξεκινήσει η δημοσιονομική εξυγίανση, «η προσπάθεια δε αυτή πρέπει κατά τα ερχόμενα έτη, ως το 2013, να επιταχυνθεί».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ για φέτος, «θα πρέπει οι μισθολογικές δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό να μειωθούν, ιδίως των υπαλλήλων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Ενδεχομένως, «θα πρέπει να αυξηθεί ο Φ.Π.Α. σε αρκετές κατηγορίες αγαθών κι υπηρεσιών».

Σημειωτέον, η σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία στις πρόωρες εκλογές επανεξελέγη, δεν διαθέτει στην παρούσα πορτογαλική βουλή την απόλυτη πλειοψηφία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα