Ρουμανία: Ανάπτυξη 0,5% προβλέπει η ING για το 2010

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 11:00

Η Ρουμανία δεν αξιοποίησε το πλεονέκτημα της ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας το 2009 με αποτέλεσμα η συρρίκνωση της οικονομικής της δραστηριότητας να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τις αντίστοιχες μειώσεις που καταγράφτηκαν σε άλλες χώρες με ελεύθερα κυμαινόμενες ισοτιμίες, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η τράπεζα ING, προσθέτοντας πως η κατάσταση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του 2010.

«Η Ρουμανία θα έπρεπε να καταγράψει καλύτερες επιδόσεις, εξαιτίας ορισμένων παραγόντων, μεταξύ των οποίων οι χαμηλές πιστώσεις και οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ο βαθμός συρρίκνωσης της ρουμανικής οικονομίας φαίνεται να είναι ηπιότερος μόνο σε σχέση με τον αντίστοιχο που κατέγραψαν οι χώρες της Βαλτικής», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Για το 2010 η ING υποστηρίζει πως το πλεονέκτημα της ευέλικτης συναλλαγματικής ισοτιμίας ενδέχεται να χαθεί, προσδιορίζοντας μία νέα ανάπτυξη της οικονομίας κατώτερη από το μέσο όρο της περιοχής (εκτός βαλτικών χωρών). Πιο συγκεκριμένα, για το 2010 η ING προβλέπει ανάπτυξη της ρουμανικής οικονομίας κατά 0,5% έναντι 1,5% που προβλέπεται για την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, 1,8% για την περιοχή εκτός των βαλτικών χωρών και 1,8% για τις χώρες με ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα