ΥΠΟΙΚ: Δεν θα κάνουμε πίσω στα δύσκολα

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 11:03
UPD:22/01/2010 11:44

Αισιόδοξος ότι οι «πολιτικές που σήμερα υλοποιούνται δίνουν δυνατότητες στην οικονομία να αφήσει πίσω παθογένειες ετών», εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε διεθνές τραπεζικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το περιοδικό «The Banker» των Financial Times.

«Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις δύσκολες επιλογές της. Έχει μια πολύ καθαρή εντολή για τομές και μεταρρυθμίσεις, πάντα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη», ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Στις δύσκολες επιλογές η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω

Γ. Παπακωνσταντίνου: Στις δύσκολες επιλογές η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δανειακές της ανάγκες τους επόμενους μήνες και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. Η Ελλάδα δεν περιμένει κάποιον να τη σώσει. Δεν έχει ζητήσει ούτε περιμένει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις δανειακές της απαιτήσεις στις διεθνείς αγορές τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, βάσει του σχεδιασμού της.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στο πρόβλημα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζει στις διεθνείς αγορές η ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι «ο στόχος να εξαλειφθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας αποτελεί προτεραιότητά μας, διότι σε διαφορετική περίπτωση όλες οι άλλες πολιτικές μας βασίζονται σε σαθρές βάσεις».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αποκατάσταση του ελλείμματος αξιοπιστίας, δίνοντας έμφαση στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί για την ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς και στη δημιουργία ενός Σώματος Ελέγχου του Προϋπολογισμού που θα παρακολουθεί με ανεξάρτητο τρόπο την πορεία υλοποίησής του.

Επιπλέον τόνισε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% σε χρονικό ορίζοντα τριετίας, είναι δύσκολος αλλά απόλυτα εφικτός.

Μιλώντας για την φορολογική μεταρρύθμιση, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο, θα έχει πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ελέγχου στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, θα προβλέπει γενικευμένο «πόθεν έσχες» και διευρυμένη φορολογική βάση.

«Να χτυπήσουμε αλύπητα όσους επιβαρύνουν και κλέβουν τον Έλληνα φορολογούμενο», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι «το φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει εξαιρετικά αυστηρές ποινές σε όσους επιμένουν να μην επωμίζονται τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν».

Επικρίσεις ΚΚΕ

«Αν ήθελε η κυβέρνηση να ''χτυπήσει αλύπητα'' όσους επιβαρύνουν και κλέβουν το λαό, θα χτυπούσε τις φοροαπαλλαγές και τα προνόμια των επιχειρηματικών ομίλων και δεν θα τα διεύρυνε χτυπώντας αλύπητα τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους», σχολίασε σχετικά το ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα