Μοοdy's: «Θετική» η προοπτική της Βουλγαρίας

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:34
UPD:12:45

Σε «θετική» από «σταθερή» αναθεώρησε την προοπτική της Boυλγαρίας – που κατατάσσεται στην κατηγορία Baa3 της βαθμολογικής κλίμακας – η MoodyΆs, η οποία προέβη στην πρώτη αναθεώρηση ευρωπαϊκού κράτους προς τα επάνω, μετά τον Ιούλιο 2008.

Με την ενέργεια αυτή, ο διεθνείς οίκος αξιολόγησης αποκαθιστά την προοπτική της χώρας στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου 2008 (προ κρίσης).

«Τα οικονομικά της Βουλγαρίας αποδείχθηκαν σχετικά ανθεκτικά κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης τα έτη 2008-2009», εξηγεί ο Κένεθ Όρτσαρντ, αντιπρόεδρος του τμήματος Sovereign Risk Group της Moody's. «Παρά τη βαθιά κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βουλγαρίας θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα βάσει διεθνών προτύπων το 2009 και το 2010, διατηρώντας σταθερούς τους δείκτες δημοσίου χρέους σε χαμηλά, επίπεδα», συμπληρώνει.

Ο κ. Όρτσαρντ δήλωσε, επίσης, ότι η αναβάθμιση της Βουλγαρίας στο Baa2 θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της χώρας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και να ξεπεράσει τις επιπτώσεις από τους κλυδωνισμούς στην περιοχή. «Οι αναλυτές της Moody's αναμένουν έξοδο από την ύφεση στα μέσα του έτους, παρότι τα προβλήματα στην Ελλάδα ενδέχεται να υπονομεύσουν την ανάκαμψη φέτος», επισημαίνει. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται το γεγονός ότι το 9% των εξαγόμενων προϊόντων διατίθενται στην Ελλάδα, ενώ οι μεγαλύτεροι επενδυτές στη Βουλγαρία είναι Έλληνες, ιδίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

«Λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στην περιφερειακή οικονομία, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθούν στα επίπεδα 3-4% –πολύ χαμηλότερα, δηλαδή, από τα προ κρίσης επίπεδα. Αυτό θα διασφαλίσει τη σύγκριση με τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά με μικρότερους ρυθμούς», τονίζει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα