PwC: Ισχυρότερες από τη G7 το 2020 οι αναδυόμενες οικονομίες

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:52

Το ΑΕΠ των κυριότερων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (Ε7) θα ξεπεράσει αυτό των χωρών της G7 μέχρι το 2020, με τη βοήθεια της Κίνας, η οποία θα εξελιχθεί σε πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της PricewaterhouseCoopers (PwC).

«Η κινητήριος δύναμη των χωρών της Ε7 (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Μεξικό, Ινδονησία και Τουρκία)είναι η γρήγορη ανάπτυξη της Κίνας», παρατηρεί η PwC.

Εκτιμά ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί μέσα στα επόμενα 20 έτη, η Κίνα θα εκθρονίσει τις ΗΠΑ και θα αναδειχθεί η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη γύρω στο 2020», εξηγεί η PwC, σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η PwC υπενθυμίζει ότι το 2000, το ΑΕΠ των χωρών της G7 ήταν διπλάσιο αυτού της E7. Αλλά η δεκαετία που πέρασε σηματοδοτήθηκε από μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, ο οποίος επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο με την οικονομική κρίση.

Η απόκλιση μεταξύ G7 και Ε7 αναμένεται να μειωθεί στο 35% φέτος, για να εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το 2030 η κατάταξη των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα διαμορφωθεί ως εξής: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ρωσία, Γερμανία, Μεξικό, Γαλλία και Βρετανία, καταλήγει η PricewaterhouseCoopers.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα