Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 12:52

PwC: Ισχυρότερες από τη G7 το 2020 οι αναδυόμενες οικονομίες

Το ΑΕΠ των κυριότερων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (Ε7) θα ξεπεράσει αυτό των χωρών της G7 μέχρι το 2020, με την βοήθεια της Κίνας, η οποία θα εξελιχθεί σε πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της PricewaterhouseCoopers (PwC).

Το ΑΕΠ των κυριότερων αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη (Ε7) θα ξεπεράσει αυτό των χωρών της G7 μέχρι το 2020, με τη βοήθεια της Κίνας, η οποία θα εξελιχθεί σε πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις της PricewaterhouseCoopers (PwC).

«Η κινητήριος δύναμη των χωρών της Ε7 (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία, Μεξικό, Ινδονησία και Τουρκία)είναι η γρήγορη ανάπτυξη της Κίνας», παρατηρεί η PwC.

Εκτιμά ακόμη ότι «παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί μέσα στα επόμενα 20 έτη, η Κίνα θα εκθρονίσει τις ΗΠΑ και θα αναδειχθεί η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη γύρω στο 2020», εξηγεί η PwC, σε μελέτη της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η PwC υπενθυμίζει ότι το 2000, το ΑΕΠ των χωρών της G7 ήταν διπλάσιο αυτού της E7. Αλλά η δεκαετία που πέρασε σηματοδοτήθηκε από μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης των αναδυόμενων χωρών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, ο οποίος επιταχύνθηκε ακόμη περισσότερο με την οικονομική κρίση.

Η απόκλιση μεταξύ G7 και Ε7 αναμένεται να μειωθεί στο 35% φέτος, για να εξαφανιστεί εντελώς μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι το 2030 η κατάταξη των δέκα μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη θα διαμορφωθεί ως εξής: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Ρωσία, Γερμανία, Μεξικό, Γαλλία και Βρετανία, καταλήγει η PricewaterhouseCoopers.