Περιορισμούς για τις μεγάλες τράπεζες προτείνει ο Ομπάμα

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 20:20
UPD:20:29
REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Περιορισμούς στο μέγεθος των μεγάλων τραπεζών και την εμβέλεια των εμπορικών πρακτικών τους πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως ανέφερε, θεωρεί απαράδεκτη «την επιστροφή στις προ κρίσεως, τις πρακτικές» που όμως οδήγησαν στην παγκόσμια ύφεση.

Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η ομηρία του φορολογούμενου από τις τράπεζες» υπονοώντας πως οι τράπεζες στο κορύφωμα της οικονομικής κρίσης διασώθηκαν μόνον με τα χρήματα των φορολογουμένων.

Επέμεινε πως καμία τράπεζα δεν θα πρέπει να μεταβάλλεται σε μία «πελώρια οικονομική δύναμη», διογκώνοντας συνεχώς κι επ' άπειρον τον κύκλο των εργασιών της μέσω του οποίου τελικά δημιουργούν «ένα συστημικό κίνδυνο» για την εθνική οικονομία, στο πλαίσιο της οποίας δραστηριοποιούνται.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ομπάμα, παραδείγματος χάρη θα απαγορευθεί στις μεγάλες τράπεζες με τα κεφάλαιά τους να αγοράζουν κτηματομεσιτικές εταιρείες, επεκτεινόμενες δηλαδή ανεξέλεγκτα και στην κτηματομεσιτική αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι στο Κογκρέσο γίνονται διαβουλεύσεις για να συσταθεί μία «Υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή από τις τράπεζες» και ότι οριστικοποιείται το επόμενο χρονικό διάστημα ο νόμος για τα «νέα εποπτικά καθήκοντα» της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed, έναντι των εμπορικών τραπεζών, καθήκοντα περιοριστικά της τραπεζικής λειτουργίας. Θεσπίζεται επίσης φόρος στις τράπεζες, για να επιστραφούν τα χρήματα με τα οποία διασώθηκαν.

Μετά την ομιλία Ομπάμα, στη Wall Street ο δείκτης-βαρόμετρο Dow Jones της βιομηχανίας απώλεσε μέσα σε λίγα λεπτά το 2% της αξίας του (200 μονάδες), μέσα σ' ένα κύμα αθρόων πωλήσεων τραπεζικών μετοχών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα