Ονομαστική ψηφοφορία επί του ν/σ για τα καμένα

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2010 21:14

Για την Τρίτη αναβλήθηκε η επί της αρχής υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την προστασία των καμένων της Ανατολικής Αττικής, μετά από την ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

Η ΝΔ διευκρίνισε μετά την συνεδρίαση πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, παρά την αντίθεσή της στις βασικές του διατάξεις.

Το ΚΚΕ αναμένεται να το καταψηφίσει θεωρώντας ότι κινείται «στην πεπατημένη των αντιδασικών πολιτικών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων», ο ΛΑΟΣ πρωτοστάτησε στις επιθέσεις κατά του κειμένου και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να δηλώνει «παρών», όσο η κυβέρνηση δεν υιοθετεί έναν ξεκάθαρο ορισμό του δάσους, που να αντικαταστήσει τον καταργούμενο του νόμου Δρυ.

Κατά την σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου, ο ΛΑΟΣ κλιμάκωσε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, θέτοντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας των δύο βασικών άρθρων του και εγκαλώντας τη ΝΔ για ασυνέπεια.

Σχόλια, ωστόσο, προκάλεσε η στάση της ΝΔ κι από πλευράς ΠΑΣΟΚ, με τον εκπρόσωπο του κόμματος Χρ. Παπουτσή να εγκαλεί την αξιωματική αντίπολιτευση: «Πρέπει να βρείτε άκρη. Δεν είναι δυνατόν να συζητούμε αυτό το Ν/Σ τόσο καιρό και ο αρμόδιος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος να αμφισβητεί τη θέση που εξέφρασε χθες ο αρμόδιος τομεάρχης, υπεύθυνος για το περιβάλλον Κυριάκος Μητσοτάκης,για λογαρισμό του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά».

«Το πολιτικό μου συμπέρασμα είναι ότι η ένσταση επιδιώκει να εκφράσει σε πολιτικό επίπεδο, τα συμφέροντα όσων ροκάνισαν το δάσος για να κάνουν ένα όργιο αυθαιρεσίας, παράνομης δόμησης και ψηφοθηρίας», σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ), προκαλώντας τις αποδοκιμασίες των εγκαλουμένων.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε απ’ όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

Σημειώνεται πως από την ΝΔ ο πρώην υφυπουργός Κώστας Κιλτίδης δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, καθώς, όπως τόνισε, «το νομοσχέδιο δεν έχει αρχή και τα άρθρα του, μονάχα δεινά πρόκειται να επισωρεύσουν στην προστασία του περιβάλλοντος».

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ η Ηρώ Διώτη επέμεινε πως «κανείς δασικός χάρτης δεν μπορεί να γίνει χωρίς σαφή ορισμό του τι είναι δάσος και δασική έκταση. Θα επαναληφθεί αυτό που είδαμε με το νόμο Δρυ - οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη», υποστήριξε.

Στο πλαίσιο αυτό η κα Διώτη κατέθεσε κατά το τέλος της συνεδρίασης, σχετική πρόταση ορισμού.

Για έλλειψη σαφούς ορισμούς μίλησε και ο κ. Μαρκόπουλος, όμως η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επέμεινε πως «το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει τι είναι δάσος και τι δασική έκταση. Το μόνο που αφήνει στο νομοθέτη, είναι η προστασία τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα