Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 05:20
UPD:06:04

Πτωτικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές για πέμπτη ημέρα και τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα θα αυξήσει τα επιτόκια, σε συνδυασμό με την πρόταση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για περιορισμό του δανεισμού, η οποία θα βλάψει την ανάκαμψη των ΗΠΑ. Ανοδικά κινήθηκε το γιέν φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών έναντι του ευρώ, ενώ αυξήθηκε ο κίνδυνος για τα εταιρικά ομόλογα.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε απώλειες 1,8% φθάνοντας στις 121,64 μονάδες στις 12:25 μ.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να ολοκληρώσει το μακροβιότερο χρονικό διάστημα απωλειών σε έξι μήνες και ο χαλκός υποχώρησε για τρίτη ημέρα. Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε κάτω από τα 76 δολ. το βαρέλι, στα χαμηλότερα επίπεδα σε ένα μήνα μετά τη μείωση των ρυθμών λειτουργίας των διϋλιστηρίων καθώς μειώθηκε η ζήτηση των καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο.

Είκοσι μετοχές σημείωναν απώλειες για κάθε μία που σημείωνε άνοδο μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον MSCI Asia Pacific Index. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε απώλειες 2,7% διαγράφοντας σχεδόν τα κέρδη που σημείωσε μέσα στο έτος. Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχωρούσε 2,3%.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωνε απώλειες 1,6% διευρύνοντας τις απώλειες του έτους στο 5,2%. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τα τέλη Ιουνίου, όπως και τα όρια των αποθεματικών τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις 17 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, μετά τη μεγαλύτερη από τις προβλέψεις αύξηση του ΑΕΠ της χώρας αλλά και των τιμών καταναλωτή.

Ο πληθωρισμός στην Κίνα επιταχύνθηκε στο 1,9% τον Δεκέμβριο από 0,6% τον προηγούμενο μήνα και το ΑΕΠ αναρριχήθηκε 10,7% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνηση.

Ο χαλκός για παράδοση Μαΐου στη Σαγκάη υποχώρησε για τρίτη μέρα, έως 2,9%, φθάνοντας στα 59.200 γιουάν (8.672 δολ.) ο μετρικός τόνος στη Σαγκάη, εν μέσω ανησυχιών ότι η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τον δανεισμό, θα βλάψει τη ζήτηση. Ο ψευδάργυρος υποχώρησε 3,8%.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση διαπραγματεύθηκε στα 1.096,53 δολ. η ουγγιά, κοντά στα χαμηλά των 1.088,65 δολ. στα οποία υποχώρησε χθες, επίπεδα στα οποία είχε να υποχωρήσει από τις 30 Δεκεμβρίου. Το πολύτιμο μέταλλο οδεύει να κλείσει την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα επτά εβδομάδων, καθώς η ανάκαμψη του δολαρίου περιόρισε τη ζήτηση των επενδυτών. Ο Dollar Index, έχει σημειώσει αυτήν την εβδομάδα 1,1% και χθες άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε για τρίτη μέρα, έως 0,6%, φθάνοντας στα 75,62 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ότι τα διϋλιστήρια λειτούργησαν στο 78,4% της δυναμικότητάς τους την εβδομάδα που πέρασε, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τουλάχιστον το 1989 – εξαιρουμένης της περιόδου των τυφώνων. Τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2008. Τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες η κατανάλωση των καυσίμων ήταν 1,8% χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 127,13 ανά ευρώ στο Τόκιο από 127,37 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Νωρίτερα το ιαπωνικό νόμισμα άγγιξε τα 125,56, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου. Εναντι του δολαρίου το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 89,94 ανά δολάριο από 90,43 χθες, αφού άγγιξε τα 89,81, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα