Economist: Σκεπτικισμός για το ΠΣΑ

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010 11:05
UPD:11:43

Σε τροχιά ύφεσης θα παραμείνει πιθανότατα η Ελλάδα το 2010, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, οι οποίοι σχεδόν ομόφωνα αμφισβητούν το ρεαλισμό των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,5% και 1,9% τα δύο προσεχή έτη.

Επιφυλακτική στάση τηρούν και οι διεθνείς οίκοι ως προς το πρόγραμμα της χώρας μας, διατηρώντας την «αρνητική προοπτική» για την ελληνική οικονομία εν όψει απειλών για νέες υποβαθμίσεις τους προσεχείς μήνες. Το χειρότερο, όμως, είναι η αντίδραση των αγορών, καθώς τα spreads των 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διευρύνονται συνεχώς, επισημαίνει ο Economist.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει φέτος κεφάλαια 55 δισ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσει το διογκωμένο χρέος της, και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα για να το πετύχει, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό.

Περίπου 25 δισ. ευρώ του υφιστάμενου χρέους θα πρέπει να παραταθούν ως τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ εκτιμάται ότι η χώρα μας θα καταφύγει στην άντληση πρόσθετων κεφαλαίων προκειμένου να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση του χρέους της την άνοιξη.

Για να αποφύγει τα χειρότερα, η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει ιδιωτικές τοποθετήσεις χρέους στις διεθνείς τράπεζες, εκτιμά το βρετανικό περιοδικό, προειδοποιώντας ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, θα παρασύρει μαζί της και άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης –όπως η Ιρλανδία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα