Moody’s: Αβεβαιότητα για την υλοποίηση του ΠΣΑ

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010 16:02

«Θετικό» χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης η Moody’s, η οποία ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την τελική του υλοποίηση, αναφερόμενη στο απογοητευτικό ιστορικό των ελληνικών κυβερνήσεων όσον αφορά στην υλοποίηση «σκληρών» μέτρων.

Σε περίπτωση που επιτύχει η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να διευρύνει τη φορολογική βάση και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, θα εξαλειφθεί ένα μεγάλο μέρος της αβεβαιότητας σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προβεί σε διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι καλά σχεδιασμένο, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Η βασική της ανησυχία, ωστόσο, είναι κατά πόσο η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της όχι μόνο σε βραχυχρόνιο, αλλά και σε μακροχρόνιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Moody’s, η επιτυχία του ΠΣΑ εξαρτάται από τρεις παράγοντες: (1) την αξιόπιστη υλοποίηση του προγράμματος, (2) την κάμψη των μακροχρόνιων αντιστάσεων που προβάλει ο ελληνικός λαός στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και (3) στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην εγκυρότητα των ελληνικών στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα