Τζ. Στίγκλιτς: Στήριξη με κάθε μέσο στις προσπάθειες της Ελλάδας

Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010 14:22

Τα δίκια της χώρας μας αναλαμβάνει να υπερασπιστεί ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος σε άρθρο του στον Guardian υποστηρίζει ότι όταν τα κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ κατακρίνουν την Ελλάδα θα έπρεπε να θυμούνται ότι στην Ευρώπη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Εκτός από διαφορά μεγέθους ανάμεσα στο έλλειμμα της Ελλάδας και στο έλλειμμα των υπόλοιπων εταίρων, υπάρχει και διαφορά υπαιτιότητας και αντίκτυπου, τονίζει ο κ. Στίγκλιτς. Το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας έχει αντίκτυπο μόνο στο μέλλον των Ελλήνων, χωρίς να απειλεί τη σταθερότητα του ευρώ –κάτι που δεν ισχύει για το εξίσου μεγάλο έλλειμμα ισχυρού εταίρου, συμπληρώνει.

Τ0 έλλειμμα της Ελλάδας, υποστηρίζει, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή κρίση –τις επιπτώσεις της οποίας υπέστησαν κυρίως εκείνοι που δεν έφταιγαν. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η κρίση ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που είχαν επιδεινωθεί τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο οικονομολόγο, οι Ευρωπαίοι, όμως, έδωσαν το τελικό χτύπημα στη χώρα, καθώς οι αυστηρές δηλώσεις τους εκτίναξαν τα επιτόκια που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη μείωση του ελλείμματος.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να πασχίζει να ορθοποδήσει, η άμεση λήψη αυστηρών μέτρων θα ωθήσει την Ελλάδα σε βαθύτερη ύφεση, επισημαίνει ο Στίγκλιτς. Αυτή είναι η ευκαιρία η ΕΕ να υποστηρίξει την Ελλάδα και να εδραιώσει «δίχτυα προστασίας» των κρατών μελών υπό αντίστοιχες αντίξοες συνθήκες. Κατά τη γνώμη του, τα ευρωπαϊκά όργανα, όπως η ΕΚΤ, θα μπορούσαν να προβούν σε επενδύσεις που στόχο έχουν την αντιστάθμιση των κυκλικών επιπτώσεων στη χώρα και τις αποπληθωριστικές τάσεις που επιφέρουν οι δημοσιονομικές περικοπές.

Η παροχή ανάλογης στήριξης είναι πιθανό να συμπιέσει τα επιτόκια ώστε να καταστεί ευκολότερη η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Για το καλό της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της δημοκρατίας, η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης με κάθε μέσο και όχι να γυρίζει την πλάτη στους Έλληνες, οι οποίοι πρέπει να πειστούν ότι η στήριξη των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης είναι για το καλό όλων», καταλήγει ο νομπελίστας οικονομολόγος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα