Εντυπωσιακή άνοδος στη Ν.Υ.

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2002 00:01

Με εντυπωσιακή άνοδο έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, για πρώτη φορά στη διάρκεια των επτά τελευταίων εβδομάδων, στον απόηχο των θετικών νέων από το «μέτωπο» των επιχειρήσεων και των στατιστικών στοιχείων για τις τιμές παραγωγού και τις πωλήσεις λιανικής που ήταν σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Η μετοχή της General Electric ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 6,3%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 25%, όπως είχε προβλεφθεί.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της IBM σημείωσε άνοδο άνω του 9% μετά την επενδυτική αναβάθμισή της από τη Lehman Brothers, υποστηρίζοντας ότι οι δαπάνες στην τεχνολογία πληροφορικής αναμένεται να βελτιωθούν το 2003. Η αναβάθμιση της ΙΒΜ και τα θετικά στοιχεία από τη General Electric αύξησαν τις ελπίδες ότι ίσως η εταιρική Αμερική να έχει ήδη «δει» τα χειρότερα σε ό,τι αφορά την πορεία των κερδών και ότι το «έδαφος» είναι τώρα έτοιμο για ανάκαμψη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενισχύθηκαν σημαντικά στο τέλος της εβδομάδας, παραμένοντας σε πορεία ανάκαμψης για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να τοποθετούνται επιλεκτικά σε μετοχές ασφαλειών και άλλων μετοχών του χρηματοοικονομικού τομέα, απομακρύνοντας την ευρωπαϊκή αγορά από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Ο τομέας ασφαλειών ενισχύθηκε κατά 8,7%, αντανακλώντας τα κέρδη των Swiss Re (13,7%), Munich Re (13,2%), AXA (10%). Σημαντικά, επίσης, ήταν τα κέρδη που κατέγραψαν οι μετοχές των ABB (+15%), Metro (+16%).

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 4,54% και 4,6% αντίστοιχα, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα ημερήσια κέρδη από τα τέλη του Ιουλίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, πάντως, προειδοποίησαν πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κανείς με σιγουριά ότι άρχισε η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων, καθώς τα βασικά δεδομένα (πολιτικά, οικονομικά και εταιρικά) δεν έχουν μεταβληθεί μέσα σε δύο ημέρες. Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν πως η άνοδος των αγορών είναι προσωρινή και αντανάκλαση της αλλαγής ατμόσφαιρας στην αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Την επόμενη εβδομάδα ο τομέας τεχνολογίας θα βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς ανακοινώνονται τα κέρδη του τρίτου τρίμηνου από μεγάλα ονόματα του κλάδου, όπως Ericsson, Nokia, Philips Electronics και SAP.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα