Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2010 14:23

Παρεμβάσεις στα κενά εποπτείας της αγοράς, με έμφαση στα θέματα καταναλωτικής πίστης, αλλά και ασφαλιστικών υπηρεσιών, προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, από το βήμα του 5ου Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς, τονίζοντας ότι «δεν θα έρθει το επιθυμητό αναπτυξιακό αποτέλεσμα αν η αγορά λειτουργεί με στρεβλώσεις».

N/σ για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές υπηρεσίες

Αναφερόμενη στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2010 σχετικά με την προστασία του καταναλωτή, η υπουργός ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα έρθει προς διαβούλευση νομοσχέδιο για τη διαφάνεια στις ασφαλιστικές υπηρεσίες. «Παραδείγματος χάρη, σήμερα ο ασφαλισμένος δεν ενημερώνεται για το πραγματικό κόστος του προϊόντος που έχει συμφωνήσει», ανέφερε ενδεικτικά και σημείωσε ότι σκοπός είναι να υπάρξει αντίστοιχο καθεστώς όπως για τις υπηρεσίες επενδυτικών υπηρεσιών και για τις τράπεζες.

Παρατήριο Τιμών

Στη συνέχεια η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Τιμών το οποίο θα καταστήσει τους καταναλωτές ρυθμιστές της αγοράς, ενώ τα στοιχεία του θα αποτελέσουν πηγή πληροφοριών διαχρονικά για τις υπηρεσίες του υπουργείου και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον εντοπισμό εναρμονισμένων πρακτικών ή άλλων πρακτικών που λειτουργούν σε βάρος της διαφάνειας και της ορθής λειτουργίας της αγοράς.

Υπηρεσία για την καταπολέμηση των καρτέλ

Η καταπολέμηση των καρτέλ θα αποτελέσει αντικείμενο μιας υπηρεσίας που θα λειτουργήσει εντός της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και στη συνέχεια θα συνδεθεί και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καλύτερη διερεύνηση των μηχανισμών κοστολόγησης.

Παράλληλα, η υπουργός υπενθύμισε ότι προωθείται και η αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο θα έρθει για διαβούλευση τους προσεχείς μήνες.

Ρευστότητα στην αγορά

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις του νέου νόμου που αφορά στη ρευστότητα της αγοράς και όπως είπε πήρε ΦΕΚ και πλέον ο νόμος 3816 μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επιχειρηματίες. Όπως είπε, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή και το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για το οποίο θα καθιερωθεί και γραμμή ενημέρωσης των καταναλωτών, όπως έγινε και με το άλλο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα στην αγορά. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην εκπαίδευση των φορέων για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Στόχος του υπουργείου, τόνισε, είναι να καθιερωθούν αμεσα και προγράμματα συμβουλών σε θέματα υπερχέωσης και όπως είπε, σχεδιάζεται ένα μόνιμο δίκτυο ενημέρωσης το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.

Σε διαβούλευση και το σχ/ν για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προωθηθεί στη διαβούλευση και το σχέδιο νόμου που αφορά στη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ρυθμίσεων που αφορούν στην αρχή του υπεύθυνου δανεισμού και τη διαφάνεια (κρυφές χρεώσεις μέσα από τα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, επιτόκια, πρόωρες εξοφλήσεις δανείων, αθέμιτες παρενοχλήσεις και μεθοδεύσεις).

Τις επόμενες μέρες θα προωθεί και σχέδιο προεδρικού διατάγματος για τους φορείς και τις υπηρεσίες πληρωμών, ενώ αρχές ΜΑρτίου θα ενσωματωθεί και η οδηγία για την καταναλωτική πίστη που δίνει έμφαση στα οικονομικά στοιχεία της πίστωσης.

Eπιπρόσθετα, η υπουργός προανήγγειλε την τροποποίηση, συμπλήρωση και επικαιροποίηση του νόμου για την προστασία του καταναλωτή. Eκεί θα συμπεριληφθεί και ρύθμιση για την ανέξοδη διαδικασία αποζημίωσης καταναλωτή από αθέμιτες πρακτικές εμπόρων. Θα υπάρξουν στο ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την αναβάθμιση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Σύμφωνα με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, συνεχώς εντοπίζονται κενά στην εποπτεία των υπηρεσιών και σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται η δευρυνση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή με αύξηση της στελέχωσή του. Επίσης ένα θέμα που εξετάζεται, είναι η αποκέντρωση των εποτπικών αρχών με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και το γεγονός ότι υπάρχουν ομάδες που δεν προστατεύονται καθόλου. Ως παραδειγμα ανέφερε τους επαγγελματίες οι οποίοι πολλές φορές βρίσκονται σε δυσχερή θέση έναντι των προμηθευτών τους σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.

Σε ό,τι αφορά στο καταναλωτικό κινημα, η υπουργός σημείωσε ότι σχεδιάζεται για κάποια προγράμματα η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και σημείωσε ότι σχεδιάζεται και η καλύτερη και πιο διαφανής διανομή κονδυλίων χρηματοδότησης.

Τέλος, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε ότι στις 15 ΜΑρτίου, παγκόσμια ημέρα καταναλωτή, θα διοργανωθεί ημερίδα με έμφαση στα προβλήματα των καταναλωτών εν μέσω κρίσης.

Στην παρεμβασή του ο ΣΕΒ ζήτησε καταγραφή των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των καταναλωτών και κωδικοποίηση της νομοθεσίας και τη χάραξη μιας στρατηγικής που θα διασφαλίζει τους καταναλωτές αλλά ταυτόχρονα θα διασφαλίζει και τη φήμη των επιχειρήσεων.

Η ΓΕΣΑΣΕ ζητησε να υπάρξει αυστηρός έλεγχος για παράνομες εισαγωγές στα αγροτικά προιόντα. Από τις καταναλωτικές οργανώσεις αναφέρθηκε ότι ο καταναλωτής είναι εκτεθειμένος σε επιχειρηματικές συμπεριφορές, ενώ επισημάνθκε πως ορισμένα αγροτικά προιόντα αυξήθηκαν από επιτηδειους τις τελευταίες μέρες με μόνη αιτιολογία τα μπλόκα των αγροτών.

ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα