Προτάσεις ΣΕΒΕ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2010 15:18

Τις προτάσεις του για το νέο φορολογικό σύστημα κατέθεσε σήμερα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), στο πλαίσιο συμμετοχής του στη σχετική διαβούλευση, την οποία ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζουν το νέο φορολογικό σύστημα είναι απλοποίηση, διαφάνεια, σταθερότητα και ανταποδοτικότητα.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει την ανάγκη ένταξης της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων, τα οποία συγκροτούν μια στρατηγική αναπτυξιακή πρόταση για την οικονομία.

«Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που αποτελούν τη μόνη διέξοδο για βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα και της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρατικών εσόδων, εκτιμά πως «θα πρέπει να επιτευχθεί - κυρίως - μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, της ουσιαστικής και αποτελεσματικής αναδιοργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών και του εξορθολογισμού της φορολογίας».

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος αναγνωρίζει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας.

Το γεγονός - όπως επισήμανε - εκ των πραγμάτων περιορίζει τη χρονική διάρκεια του διαλόγου. Για το λόγο αυτό, πρότεινε τη συνέχισή του, μέσα από τη δημιουργία μιας διαρκούς φορολογικής Επιτροπής Διαβούλευσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα