Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα περί σχεδίου διάσωσης

Ε.Ε.: Εκτός πραγματικότητας τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2010 16:06
UPD:18:40

Διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί σχεδίων διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών με μια σειρά από συνεντεύξεις τους στο διεθνή Τύπο, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος σε βάρος της χώρας.

Διαψεύδουν κατηγορηματικά τα περί σχεδίων διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών με μια σειρά από συνεντεύξεις τους στο διεθνή Τύπο, σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος σε βάρος της χώρας.

Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη διέψευσε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμέσου του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

Τα διεθνή ΜΜΕ εξακολουθούν, ωστόσο, να φιλοξενούν δημοσιεύματα και ρεπορτάζ για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος.

Γ. Παπανδρέου: Δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση

«Η Ελλάδα δεν αναζητά βοήθεια και δεν υπήρξε κανένα αίτημα για διάσωση. Η κυβέρνησή μου δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα επιλύσουμε τα προβλήματά μας μόνοι μας», διεμήνυσε για μία ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore, υπογραμμίζοντας πως ελληνικός λαός έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771626 .

«Σήμερα, μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά αύριο θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος. Είναι σημαντικό ότι εμείς χρησιμοποιούμε αυτή την κρίση ως ευκαιρία, για να ορίσουμε νέους τρόπους, με τους οποίους οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μπορούν να συμβάλουν, προληπτικά, ώστε προβλήματα τέτοιου είδους να μην επαναληφθούν», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο κ. Παπανδρέου είχε σήμερα στο Νταβός συνάντηση με ομάδα 25 διευθυντών και στελεχών ξένων εφημερίδων.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι αλλαγές, απάντησε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν τα προβλήματα και επιθυμούν και οι ίδιοι να προχωρήσουν οι ριζικές αλλαγές.

Επικαλέστηκε ακόμη και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες με στηρίζουν, δεν θέλουν μερεμέτια γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι πρέπει να αλλάξουμε».

Η κυβέρνηση και οι Έλληνες, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, είναι αποφασισμένοι να αφήσουν οριστικά πίσω το κακό παρελθόν, να γυρίσουν τη σελίδα της κακής κληρονομιάς και κατέληξε λέγοντας πως η διαφθορά δεν είναι στο DNA των Ελλήνων.

Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει σε συνομιλίες με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με σχέδιο διάσωσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1771592 .

Μετά από επίμονες πιέσεις για το αν η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με την ΕΕ και συγκεκριμένα με τη Γερμανία και τη Γαλλία, είπε: «Το έχω πει αυτό πάρα πολλές φορές στο παρελθόν... δεν είναι κάτι στο οποίο συμμετέχουμε ή για το οποίο έχουμε οποιαδήποτε γνώση».

Ε.Ε.: Εκτός πραγματικότητας τα περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

«Όχι, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει… Στην ευρωζώνη δεν υφίσταται χρεοκοπία», δήλωσε ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απάντησε: «Καμία πιθανότητα. Επειδή είναι τρελό να προσπαθεί να λύσει κανείς τα προβλήματα που έχει η ελληνική οικονομία εκτός της ευρωζώνης».

Ο κ. Αλμούνια είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει ειδικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την Ελλάδα, αν και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι τακτικές μηνιαίες συστάσεις για τις δημοσιονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας και άλλων κρατών-μελών.

«Δεν θα αρχίσουμε να συζητάμε για πράγματα τα οποία είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας», δήλωσε και η εκπρόσωπος του επιτρόπου για την οικονομία Αμέλια Τόρες σε ερώτηση για το εάν η χώρα μας θα μπορούσε να βρεθεί εκτός Ευρωζώνης εξαιτίας του υψηλού χρέους.

Η Α. Τόρες (εκπρόσωπος του επιτρόπου Χ. Αλμούνια) για την ελληνική οικονομία

Η Α. Τόρες (εκπρόσωπος του επιτρόπου Χ. Αλμούνια) για την ελληνική οικονομία

OOΣΑ: Η Ελλάδα δεν συνιστά σοβαρή απειλή για την Ευρωζώνη

«Η Ελλάδα δεν συνιστά σοβαρή απειλή για την σταθερότητα της ευρωζώνης», διαβεβαίωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία στη διάρκεια συνέντευξής του στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM.

«Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο», τόνισε. Ο Ανχέλ Γκουρία υπογράμμισε, επίσης, ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα για το μεγαλύτερο διάστημα του 2010 προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα αντιστραφούν οι ενδείξεις για ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία.

Γερμανία: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα και η πρόσφατη κάλυψη της ομολογιακής έκδοσης αποτελεί απόδειξη ότι η χώρα διατηρεί τη δυνατότητα πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές», δήλωσε σήμερα ο Μίκαελ Όφερ, εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

«Η Γερμανία είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και ότι θα πράξει τα δέοντα», συμπλήρωσε ο κ. Όφερ. «Η Ελλάδα είναι σίγουρη ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, γεγονός που αναμένεται να καθησυχάσει τις αγορές», πρόσθεσε.

Κριστίν Λαγκάρντ: «Εχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση»

Την εμπιστοσύνη της προς την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιώργο Παπανδρέου για την αποτελεσματική εφασμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και την τήρηση των σχετικών δεσμεύσεων, εξέφρασε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ελλάδα υπέβαλε μια σειρά από αναγκαία μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι η ελληνική κυβέρνηση, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, θα θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά», υπογράμμισε, για να σημειώσει ότι τα μέλη της ζώνης του ευρώ επιδεικνύουν αλληλεγγύη το ένα προς το άλλο.

Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα

«Η ταπείνωση της Ελλάδας θα είναι προειδοποίηση για άλλες αδύναμες χώρες», τιτλοφορείται άρθρο γνώμης στη βρετανική Independent.

«Φαντάζομαι ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να καταρτίσει κάποιο σχέδιο λιτότητας, δηλαδή ένα πιο αξιόπιστο σχέδιο από αυτό που έχει τώρα. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει επείγουσα βοήθεια από την ΕΕ. Δεν μπορώ να φανταστώ τι μορφή θα πάρει αυτή η βοήθεια, αλλά η προοπτική να αθετήσει μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση τις δανειακές τις υποχρεώσεις – την ώρα που οι ευρωπαϊκές Αρχές απλώς παρακολουθούν – θα ήταν τόσο καταστροφική που κανείς δεν θα την άφηνε να γίνει πραγματικότητα».

Η Wall Street Journal από την πλευρά της χαρακτηρίζει το ζήτημα της Ελλάδας ως κρισιμότατη δοκιμασία για το ευρώ. «Μία μεγάλη δοκιμασία για την ευρωζώνη και την Ελλάδα, τον πιο αδύναμο κρίκο του ενιαίου νομίσματος, βρίσκεται σε εξέλιξη στις χρηματοοικονομικές αγορές».

«Ωστόσο τα μέτρα λιτότητας που προετοιμάζουν και αλλού στην ευρωζώνη καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα της Ελλάδας αποτελούν σύμβολο των γενικότερων δυσκολιών της ευρωζώνης… Μεγάλο μέρος του κόστους της προσαρμογής μετά την κρίση δεν θα κατανεμηθεί ίσα σε όλη την ευρωζώνη, αλλά θα γίνει περισσότερο αισθητό σε λίγες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εκεί, καθώς δεν υπάρχει η επιλογή υποτίμησης, οι κυβερνήσεις πρέπει να εφαρμόσουν διόλου δημοφιλή μέτρα περικοπής των πραγματικών μισθών», αναφέρει η εφημερίδα.

Ο Economist σε άρθρο του με θέμα τη «δικαιολογία» της κοινωνικής συνοχής που χρησιμοποιούν πολλές χώρες, επισημαίνει:

«Σε άλλες περιοχές όμως, η ανάγκη για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, την οποία παπαγαλίζουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί από την αριστερά και τη δεξιά, έχει γίνει μία αυτοαναιρούμενη δικαιολογία για την αποφυγή μεταρρυθμίσεων. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκεται υπό ισχυρή πίεση, χρησιμοποιεί την κοινωνική συνοχή ως δικαιολογία για να αποφύγει μεγάλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου».

Σε άλλο δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού που αναφέρεται στην επιτυχή πώληση ομολόγων στην αγορά, την οποία όμως ακολούθησε εκτόξευση των spread, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρομοιάζεται με «κάποιον που βρίσκει ένα νόμισμα του ενός ευρώ στο δρόμο, για να ανακαλύψει στη συνέχεια ότι έχει χάσει χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ».

«Η μεταβλητότητα της αγοράς ομολόγων ασκεί περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να καταρτίσει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας. Η δέσμευση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, εφαρμόζοντας σημαντικές περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, ίσως να είναι απαραίτητη τώρα για να εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της με λογικό κόστος… Ο κίνδυνος είναι τώρα το κλίμα στις αγορές να ξεφύγει εκτός ελέγχου. Αν συμβεί αυτό, μόνο πιο ριζοσπαστικά μέτρα ή ένα σχέδιο σωτηρίας από την ευρωζώνη, θα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση», όπως εκτιμά το περιοδικό.

Γράφοντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της Pimco Μοχάμεντ Ελ Εριάν παρουσιάζει την Ελλάδα ως μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος και όχι ως μεμονωμένη περίπτωση. «Χωρίς τη σημαντική βοήθεια των ξένων, τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης θα πυροδοτήσουν κοινωνικοπολιτικές αναταραχές», προειδοποιεί, για να προσθέσει ότι «η εξωτερική βοήθεια είναι απαραίτητη για την επίτευξη ουσιαστικής υλοποίησης των πολιτικών στο εσωτερικό της χώρας και πρέπει να είναι έγκαιρη και ορθώς σχεδιασμένη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα