Ποσοστό από την άμεση φορολογία υπέρ ασφαλιστικού

Οι αποφάσεις την Τρίτη
Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2010 11:51

Στη λύση να παρακρατείται ένα ποσοστό από την άμεση φορολόγηση των εισοδημάτων μέσω της νέας φορολογικής κλίμακας για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη σε κοινή συνέντευξη Τύπου των υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρ. Λοβέρδου.

Υπενθυμίζεται ότι και ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το ασφαλιστικό, καθηγητής Αγγελος Στεργίου, έχει εισηγηθεί την επιβολή άμεσου φόρου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, που θα επιβάλλεται σε βάρος όλων όσοι διαμένουν στην Ελλάδα και θα έχει τακτικό και μόνιμο χαρακτήρα.

Ο κ. Στεργίου έχει εισηγηθεί το ποσοστό του φόρου να είναι 1-2% και να επιβληθεί είτε στο σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τη φορολόγηση είτε να υπολογιστεί επί όλων των κλιμάκων της φορολογίας.

Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους στην επιβολή άμεσου φόρου στα εισοδήματα.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, εκτός από τη συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία φαίνεται να καταλήγουν, εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια, στη βάση της πρότασης της ΓΣΕΕ για επιβολή φόρου σε πηγές, όπως τα κέρδη στα τυχερά παιχνίδια, στα καζίνα, στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στις συμβάσεις μεγάλων έργων, σε εταιρείες που δεν καταβάλουν ΦΠΑ κ.ά.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος αναζητεί την εξασφάλιση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ ετησίως, που, πέρα από τον ειδικό πόρο, θα αναζητήσει μέσα από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα