Ενιαίο δίκτυο ανανεώσιμης ενέργειας θα συνδέσει τη Β. Ευρώπη

Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 16:28
UPD:16:29

Σχέδιο ενοποίησης των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας κάτω από ένα κοινό «υπέρ-δίκτυο» καταρτίζουν τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Βρετανία.

Στόχος του προγράμματος είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CN, να μην παρατηρούνται αυξομειώσεις στην παροχή ενέργειας λόγω μειωμένης ηλιοφάνειας ή ασθενών ανέμων, παραδείγματος χάριν, ούτως ώστε οι ΑΠΕ να αποτελούν αξιόπιστες πηγές καθαρής ενέργειας.

Με τη βοήθεια χιλιάδων μιλίων υπερσύγχρονων υποθαλάσσιων καλωδίων, το υπερδίκτυο θα συνδέσει τα αιολικά πάρκα των βρετανικών ακτών με τους παλιρροιακούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ολλανδίας και του Βελγίου και το υδροηλεκτρικό δίκτυο που αναπτύσσεται στα φιόρδ με τα φωτοβολταϊκά της Γερμανίας.

Αυτό που θα εγγυάται το ενιαίο δίκτυο είναι ότι όταν μια πηγή ενέργειας παρουσιάζει προσωρινή διακοπή, οι υπόλοιπες πηγές καθαρής ενέργειας θα καλύπτουν την έλλειψη.

«Το δίκτυο της Βόρειας Θάλασσας θα συνδέσει τα δίκτυα της βόρειας Ευρώπης, οδηγώντας σε εντατικοποίηση του ανταγωνισμού και πτώση των τιμών. Με αυτό τον τρόπο θα περιοριστούν οι δαπάνες και ο βαθμός εξάρτησης της Ευρώπης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε στο CNN ο Τζάστιν Γουίλκς του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο φιλόδοξο εγχείρημα ευελπιστούν να «συνδεθούν» στο δίκτυο εντός της ερχόμενης δεκαετίας. «Χωρίς την διεύρυνση και την αναβάθμιση του δικτύου, η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους της για κάλυψη του 20% της υφιστάμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ», επισήμανε ο κ. Γουίλκς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα