Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2010 05:27
UPD:05:46

Ανοδικά, από τα χαμηλότερα επίπεδα δύο μηνών, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και το πετρέλαιο, μετά την έκθεση στις ΗΠΑ που έδειξε μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και την άνοδο των τιμών εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής. Το γιέν κινήθηκε πτωτικά έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 1,6% φθάνοντας στις 118,09 μονάδες στις 11:40 π.μ. στο Τόκιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 30 Νοεμβρίου μετά την ισχυροποίηση 1,4% του Standard & Poor’s 500 Index χθες στη Νέα Υόρκη. Το αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο για δεύτερη μέρα, έως 1,4%, ενώ ο χαλκός ισχυροποιήθηκε 0,6%.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2004, τονώνοντας την εμπιστοσύνη ότι η οικονομία ανακάμπτει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, καθώς η οικονομική ανάπτυξη τροφοδοτεί την αύξηση της απασχόλησης.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 ισχυροποιήθηκε 1,9% φθάνοντας στις 10.396,48 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 1,5%.

Ο βιομηχανικός δείκτης του Institute for Supply Management’s αυξήθηκε στο 58,4, υπερβαίνοντας την υψηλότερη πρόβλεψη των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. Πάνω από το 50 ο δείκτης καταδεικνύει ανάπτυξη. Τα εισοδήματα αυξήθηκαν 0,4%, επίσης περισσότερο των προβλέψεων, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου στην Ουάσινγκτον.

Το γιέν υποχώρησε για δεύτερη μέρα έναντι του ευρώ πριν από τις εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν ότι οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκαν και οι πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ βελτιώθηκαν.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 90,83 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στο Τόκιο από 90,61 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Υποχώρησε στα 126,39 ανά ευρώ από 126, 24 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου άγγιξε τα 124,43 γιέν, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου.

Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε την άνοδό του στη Νέα Υόρκη μετά τη μεγαλύτερη άνοδό του σε τέσσερις εβδομάδες χθες, καθώς τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τόνωσαν την αισιοδοξία ότι η χρήση καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο θα αυξηθεί. Το πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 1,01 δολ., φθάνοντας στα 75,44 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex).

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο για δεύτερη μέρα, κερδίζοντας ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 6.833 δολ. ο μετρικός τόνος στις 9:16 π.μ. εν μέσω εικασιών ότι η αύξηση των κατασκευών στις ΗΠΑ θα ωθήσει υψηλότερα τη ζήτηση για το μέταλλο που χρησιμοποιείται σε σπίτια, αυτοκίνητα και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές. Το μέταλλο χθες υποχώρησε στα 6.600 δολ. ο τόνος, τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο μηνών. Το αλουμίνιο σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 2.095 δολ. ο τόνος.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα